Sallad med sötpotatis och spenat



Idag blev det lite fuskmat, hade några påsar kycklingvingar i frysen och som sällskap till dem gjorde jag en sallad med sötpotatis och spenat. Originalreceptet fann jag här. Salladen går bra att använda till grillmat - tro mig eller ej, snart inleds grillsäsongen igen. Medan vi väntar på den, tillreder vi kycklingvingarna i ugnen istället.


Sallads ingredienser för 4 portioner

600 gr sötpotatis
1 msk olja
2 krm salt
1 krm peppar
150 gr sockerärter
1 påse bladspenat (65 gram)

Dressing
1 röd chili
2 dl hackad koriander eller persilja
1msk färsk limesaft
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar


Instruktioner

Börja med att värma ugnen till 200 C grader.
Skala och skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda sötpotatis skivorna med olja och peppar och placera sedan ut dem på ett bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Salta dem direkt när du tar ut dem från ugnen.

Skär sockerärterna i strimlor. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Varva sötpotatis, sockerärter och spenat på ett stort salladsfat och ringla över dressingen. Servera med de varma kycklingvingarna. Ett glas vin eller en kall öl passar bra till.


Sötpotatisen kommer ut ur ugnen


Bygg ett salladsberg


mitt i måltiden



Kycklingvingarna

Tillred kycklingvingarna enligt förpackningens instruktioner. Finner du ingen förpackning med stekfärdiga kycklingvingar, kan du köpa råa sådana och göra på följande sätt.


ca 12 st  kycklingvingar
3 msk olja
1 msk rostad sesamolja
1 tsk salt
1 tsk svart peppar
1 dl risvinäger
2 tsk krossad rödpeppar
1 1/4 dl honung
2 msk Hoisinsås
1 msk sojasås
2 vårlökar tunt skivad
2 tsk sesamfrön

Instruktioner

Sätt in ett galler i nedre 1/3 delen av ugnen.
Blanda kyckling vingarna I en skål med oljan och sesamoljan och strö över salt och peppar. Placera därefter kyckling vingarna på ugnsgallret som du sätter ovanpå en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Grilla kyckling vingarna i ugnen och vänd på dem efter 10 minuter och låt dem gräddas tills de är gyllenbruna, krispiga och genomstekta. Detta tar ca 15 minuter. Under tiden kombinerar du vinäger och rödpeppar i en liten kastrull och låter det koka upp lite. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i honungen, hoisin såsen och sojasåsen. Häll såsen i en stor skål. 

Tillsätt de stekta kyckling vingarna I skålen och blanda om ordentligt. Flytta vingarna sedan till ett fat och dekorera med vårlök och sesamfrön.

Kommentarer

Populära inlägg