Surt rågbröd
För att baka surbröd behöver man surdegsrot. Min rot är startad i juli 2016, den lever sitt eget hemliga liv i vårt kylskåp och jag matar den med ca 1-2 veckors mellanrum. Min rot är ett spädbarn jämfört med de som används på bagerier, som kan vara långt över 100 år gamla.
Här kan du läsa hur du går tillväga när du gör en surdegsrot/surdegsstarter http://www.koket.se/den-franske-bagaren/sebastien-boudet/starta-en-surdeg/
När jag bodde i Norge kämpade jag en lång tid med att få igång en surdegsrot, till sist använde jag mig av källvatten på flaska och då började det hända. Det bästa mjölet är ett obehandlat mjöl, gärna så ekologiskt som möjligt. Min surdegsrot är startad på Roggenshrott som är ett grovt rågmjöl där det ännu finns delar av fröskalet kvar. Med det fungerade det med en gång, till min stora glädje! Ibland matar jag surdegsroten med vetemjöl, ibland med rågmjöl. Det är ingen skillnad. Vid matning lägger jag alltid till 2 msk mjöl och 2 msk vatten och rör om, varefter burken åker in i kylskåpet igen för att fortsätta sitt hemliga leverne.
Degen här under ger 2 runda rågbröd
Ingredienser
1 msk Surdegsrot
40 gr ljummet vatten
40 gr rågmjöl
0,75 l ljummet vatten
1 dl levain/fördeg
1000 g rågmjöl
2 tsk salt
DAG 1
Blanda ihop levainen/fördegen, 40 gr vatten och 40 gr rågmjöl med 1 rejäl msk surdegsrot. Låt stå framme tills det bildas ordentligt med bubblor i smeten. Det tar tid, du får räkna med flere timmar. Ibland blandar jag ihop detta kvällen innan och på morgonen därpå blandar jag ihop den egentliga degen. Sommartid när temperaturen är högre går det självfallet snabbare.
Surdegsroten som bor i kylskåpet |
1 msk surdegsrot |
vatten och rågmjöl |
Fördegen är ihopblandad |
Fördegen skall aktiveras |
DAG 2
Ta levainen/fördegen som blivit bubblig och blanda den med vatten och mjöl, blanda ihop tills du har en tjock välling. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk. Låt stå framme på en varm, dragfri plats i 1-2 dagar. Blanda degen under jäsningsprocessen några gånger, på samma gång kan du tillsätta lite rågmjöl. Ta en tillräckligt stort bakbunke, degen kann bubbla kraftigt, och du vill inte ha den utjäst på bordet.
DAG 3-4
Lägg till salt i degen och börja tillsätta rågmjöl i mindre mängder i gången, tills degen är tillräckligt fast. Den erforderliga mängden beror på kvaliteten på mjölet och hur det sväller. Observera att mjölet absorberar vatten långsamt – En lös deg kan snabbt bli för hård.
Knåda degen tills den börjar släppa från bunkens kanter och från fingrarna.
Gör ett kors i degen, täck bunken med plastfolie och en kökshandduk, låt jäsa i 1-2 timmar.
När du inte ser korset längre i degen har den jäst färdigt. Häll ut degen på arbetsbordet och forma till ett runt rågbröd eller ett platt med hål i mitten. Låt jäsa i ca 1 timme.
Gör ett kors i degen när du knådat färdigt |
En timme senare har nästan hela korset försvunnit, snart dags att forma 2 bröd av degen. |
Forma bröden och lägg upp dem på en plåt, beklädd med bakplåtspapper. In i ugnen 225-250 grader för ca. 30 minute |
Börja grädda brödet vid 225-250 ° C en liten stund, sänk sedan temperaturen till cirka 200 grader. Fortsätt att grädda i en halv timme. Tunna hålbröd brukar bli klara på cirka tjugo minuter. När brödet är klart ta ut det ur ugnen, flytta bröden på ett ugnsgaller för att svalna, täck med en kökshandduk.
Färdigt gräddade bröd |
Med stark ost eller utan, gott oberoende. |
Kommentarer
Skicka en kommentar