Bretzels och Obazda från Bayern


Om du någonsin varit på en tysk Biergarten eller i Bayern på skidsemester så har du säkert stifta bekantskap med Bretzels. Det är ett bröd som man gärna avnjuter tillsammans med ett stop öl och de flesta känner väl igen dem från Oktoberfesterna.

Jag fick för mig att jag skulle prova att baka dem hemma. Det visade sig vara en god idé för det gick relativt lätt att göra degen, har man bakat bröd tidigare så kan man även baka Bretzels. I själva verket är proceduren nästan den samma som när man bakar bagels. Du gör degen, låter den jäsa och formar bröden. Därefter jäser det lite till och efter det är det dags att koka dem kort i hett vatten med baksoda i. Därefter åker de ännu in i ugnen.

Jag har kollat igenom en mängd olika recept på Bretzel på nätet och slutresultatet blev mitt eget recept som egentligen är ett hopkok med lite härifrån och därifrån.

Ingredienser för ca 12 st Bretzels

5 dl vatten
14 gr torrjäst
1 msk memma malt
1 tsk socker el. honung
2 msk rumsvarmt smör
850 gr vetemjöl
1 msk salt

För kokningen

2 liter vatten
2 dl bakningssoda

Instruktioner

1. Blanda alla ingredienser i en köksassistent och låt den knåda degen till en slät och lite hårdare deg än en vanlig bröddeg. Låt maskinen knåda i ungefär 7 minuter på medelhastighet. Du kan även knåda för hand men räkna med att knåda på i minst 10 minuter isåfall.
2. Låt degen jäsa i 1 timme till dubbel storlek.

Degen har nu jäst till dubbelstorlek

3. Fördela degen i 12 lika stora bitar (de blir ca 100 gr per bit). Rulla dem till runda bullar och täck dem med en kökshandduk för att undvika att ytan torkar på dem. När alla bitar är rullade börjar du med att forma dem till Bretzels.
4. Rulla ut bullarna till smala remsor som är lite tjockare på mitten. De skall vara ca 75 cm långa. När längden är rätt, formar du dem till en hästsko och virar de smala ändorna om varandra och drar dem ner över den tjocka delen, tryck in ändorna ordentligt så de fäster och hålls även under kokningen. (se bilderna)
Rulla ut till 75 cm längd, tjockare del på mitten

Forma den först till ett U

Korsa sedan ändorna

Jag tvinnade dem 2 varv, ett är det vanligaste

Tryck ner ändorna ordentligt i den tjockare delen

Låt jäsa på den oljade plåten

Gjorde en avlång form på hälften av degen, fungerar bra som frukostbröd

5. Värm ugnen till 230 grader.
6. Placera dem på en plåt som du täckt med aluminium folie och penslat med olja så bröden inte fastnar. Låt dem jäsa i ca 20 minuter övertäckta med en kökshandduk.
7. Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt sodan. Sänk ner en eller två bröd i gången och låt dem koka i vattnet i ca 30 sek per sida. Ta upp dem från vattnet med en hålsil och lägg dem tillbaka på den oljade plåten.
Koka dem i vatten som innehåller soda i 30 sek per sida

8. När alla har kokat färdigt skårar du dem på den tjockaste delen och strör över lite salt. In i ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
Placera dem på plåten, skåra dem och strö över salt eller frön, här använde jag solrosfrön

9. De är som bäst när de är nygräddade. Ät dem med lite smör på eller doppa dem i en typisk ostdip som heter Obazda och drick en kall öl till - zum Wohl!

Grädda i ugnen tills de fått fin färg




zum Wohl!

Obatzda 4 portioner

200 gr Camembert
2 msk smör
2 msk starköl
1 finhackad lök
1 tsk kummin
salt och peppar
paprikapulver

1. Lägg alla ingredienser på en djup tallrik och mosa ihop det till en slät massa.
2. Färdigt!
3. Doppa din Bretzel i ostdippen och njut.

Kommentarer

Populära inlägg