Stekt bröd med pocherade ägg och kallrökt lax
När det är sommarlov sover man gärna lite längre och ibland när man vaknar är det nästan lunchtid. Vill man lyxa till det en sådan morgon kan man göra följande supermacka. Den går att variera med olika fyllningar förstås, allt efter tycke och smak men laxvarianten är min största favorit.
Den är väldigt mättande varför du bra kan dela smörgåsen med någon, om det känns som för mycket för en frukost eller lunch. En kopp te, eller ett glas vatten smaksatt med mynta passar bra till.
Ingredienser för 2 personer
2 stora skivor surdegsbröd
150 gr kallrökt lax
4 ägg
2 dl hollandaisesås
4 msk löj- eller forellrom
några kvistar dill
salt och peppar
2 citronklyftor
Recept på enkel Hollandaisesås
2 stora äggulor
2 msk citronsaft
150 gr smör i tärningar
(vill du smaksätta såsen kan du välja mellan finhackad schalottenlök, gräslök, citron eller krasse)
1. Blanda äggulor och citronsaft i en kastrull
2. Värm försiktigt och vispa under tiden
3. Tillsätt smörtärningar efter hand och vispa hela tiden
4. Såsen kommer att tjockna ganska snabbt och därför är det viktigt att dra bort den från värmen så snart den sker. De sista smörtärningarna går att vispa i efter det.
5. Såsen kan tillredas först och sedan pocherar du äggen och steker brödskivorna.
6. Bygg därefter upp smörgåsen med 2 pocherad ägg, några skivor kallrökt lax och häll över hollandaisesås. Dekorera med löjrom, dill och citronklyftor.
Kommentarer
Skicka en kommentar