Hjortragu med kokt potatis

Jagar du inte själv får du göra som jag och köpa hjortköttet i butiken. Detta är en mustig gryta som passar bra när det är kallt ute. Eftersom den "kokas" i ugnen får du tid för att göra annat under tiden. Grytor hör senhösten och vintern till och det lönar sig att göra en större sats på en gång och frysa in en del av ragun. Igår tog jag fram en sats som jag fryst in tidigare och idag blir det vår middag.

Ingredienser för 6 portioner
1 kg hjortkött
1 morot
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk olja
1 msk vetemjöl
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
2 dl rödvin
2 dl viltfond
1 brk créme fraiche
1 nypa cayennepeppar
4 stk torkade enbär
1 bit rotselleri
2 stk nejlikor
hackad persilja
salt och peppar

Instruktioner:
1. Skala morot, selleri och lök och hacka den i mindre bitar.
2. Putsa hjortköttet från senor och skär det i mindre bitar.
3. Värm smör och olja i en gryta bryn löken och rotsakerna. Rör om och lyft grönsakerna från grytan på en tallrik.
4. Bryn köttet ordentligt i grytan, salta och peppra och pudra köttet med vetemjölet. Sätt tillbaka grönsakerna i grytan, tillsätt även lagerblad, nejlika, enbären, och timjan. Rör om och häll på rödvinet och vildfonden. Rör om och sätt ett lock på grytan varefter du sätter  in den i ugnen på 180 grader. Låt stå i ugnen i ca 1,5 timme.
5. Plocka bort lagerblad, nejlikor och enbären från grytan när du tar den ur ugnen, tillsätt créme fraiche och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
6. Servera till kokt potatis och gröna ärter och ett glas gott rödvin.



Kommentarer

Populära inlägg