Sushi



Sushi har inte alltid hört till mina favoriter, men på senaste år har jag fattat mer och mer tyckte för dessa små godbitar. Med god förberedelse kommer man en lång väg. Vi har haft ungdomar på besök under julen och mellandagarna, både egna och andras. För att få lite omväxling efter julmaten bestämde jag mig för att göra sushi hemma. Hade jag inte gjort dem nu hade de passat bra på nyårsafton, eftersom de går bra att förbereda, ställa kallt och sedan servera. Till nyårsafton får det bli tapas istället.

Ingredienser för 6 personer 
700 gr sushiris
6 msk risvinäger
3 msk socker
1,5 msk salt
1 brk tonnfisk i vatten
1/2 gurka
1/2 gul paprika
1 morot
2 ägg
1 pkt Nori sjögräsblad
1 msk chilisås
3 msk majonnäs
lite gräslök
sojasås
1 brk inlagd ingefära
1 tub wasabi
50 gr kallrökt lax
150 gr laxfile
2 avocadon
30 gr forellrom

Börja med att förbereda så långt som möjligt. Använder du djupfryst lax bör den tina i kylskåp i ca 12-24 timmar tills den är helt upptinad. Torka av allt vätska från fisken. Skär den sedan i 45 graders vinkel i små tunna skivor. Lägg bitarna på en tallrik och tillbaka i kylskåpet.

Skär gurkan i 4 delar rakt igenom och skär bort så mycket som möjligt att fröna. Skär sedan varje bit i 3-4 mindre stavar. Lägg åt sidan. Skala moroten och strimla den också i tunna stavar. Gör det samma med paprikan.

Öppna tonnfiskburken och låt den rinna av väl. Blanda sedan tonfisken med majonnäs och chilisås, lägg åt sidan. Hacka gräslöken, lägg åt sidan.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. När riset kokat klart blandar du ihop risvinäger, socker och salt och häller det över det ännu varma riset. Låt stå under lock i ca 15-20 minuter. Ta sedan av locket och fortsätt blanda riset med en träslev, blanda runt och låt stå lite mellan varven. Riset skall bli klibbigt och kallna.

Börja med att rulla sushin.
Ta en bambumatta och packa in den i plastfolie, på detta sätt slipper du risgryn som klibbar fast i mattan, och behöver inte sätta all tid på att rengöra mattan.
Lägg ett noriblad på mattan med den snävare sidan uppåt och sätt en handfull kokt ris på bladet. Fukta dina händer och sprid ut riset jämnt över hela bladet. Därefter lägger du tex. gurkstavar och avocadoskivor på riset. Lyft sedan upp bambumattan med tummarna och tryck samtidigt emot fyllningen med fingrarna. Rulla vidare tills du får ett spänd rulle som är jämn och fin. När du skär rullorna underlättar det om du har en vass, ren och våt kniv. Efter varje snitt bör du torka av knivbladet och sedan skölja av kniven i vatten, så här får du rena snitt och riset klibbar inte fast i kniven. Halvera rullen på hälften och fortsätt halvera bitarna tills du har 8 lika stora bitar av en hel rulle. Sätt upp bitarna på ett fat med endera snittytan uppåt eller stående.

Väljer du att göra California rullor gör du på samma sätt men när du satt riset på Noribladet strör du över sesamfrön och vänder bladet upp och ner, så att riset är mot bambumattan. Därefter sätter du fyllningen på Noribladet, denna gång valde jag att ta avokado och tonnfiskblandningen och lite gräslök. Rulla ihop till en rulle igen och skär på samma sätt till 8 bitar.

Fortsätt på samma sätt, vill du göra mindre bitar skär du av Noribladen på hälften och fyller dem med ris. Välj vilken fyllning du önskar. Provade första gången med kallrökt lax i fyllningen och det fungerade riktigt bra.

En del av tillbehören

Bambumattan

Californiarullor med kallrökt lax och avokado


Om du har någon som inte gillar Noribladens smak kan du göra en tunn japansk omelett och använda den istället för Noriblad. Var försiktig när du trycker ut riset på omeletten så den inte går sönder. För ett omelettbotten behöver du 2 ägg, 2 msk vatten en gnutta socker och en nypa salt. Blanda ihop alla ingredienser och häll blandningen genom en sil. Värm upp en stekpanna och smörja den med smör. Häll i äggblandningen och låt den flyta ut i hela stekpannan så den blir så tunn som möjligt. Låt den stelna (vilket går väldigt fort). Flytta omeletten från pannan till ett foliepapper för att svalna.

Maki (till vänster) och tamagoyakirullor (japansk omelett) med tonnfiskröra



Kokt ris med laxskivor på görs på följande sätt. Ta ca 1 tsk ris och rulla till en boll. Sätt fiskskivan i höger hand och sätt risbollen mitt på fiskskivan, placera sedan fisken med riset i vänster hand så att riset kommer nertill och fiskskivan upp till. Gör OK märket med höger handen och med hålet som tummen och pekfingret bildar drar du över fisken och riset först från ena sidan och sedan från andra sidan. På detta sätt får du rätt form på Nigiri bitarna.

När alla bitar är klara lägger du upp dem vackert på fat och serverar dem med inlagd ingefära, sojasås och wasabi. Ett glas öl passar bra till.

Californiarullor, Maki och Nigiri






Kommentarer

Populära inlägg