Pepparkakshus och pepparkakor med glasyr


Så länge jag minns har jag alltid bakat ett pepparkakshus till jul. Ibland har jag varit ute i god tid och fått huset färdigt redan till lillajul, men ofta har det gått nästan till julafton innan det stått klart. När barnen var små var de ivriga och ville vara med och dekorera husen, mest kanske på grund av att det då fanns en stor mängd godis som man samtidigt kunde äta. Nu förtiden använder jag mindre godis och har således även fått sköta dekorationen själv.

I år ville jag göra en fondvägg som skulle prydas av en ljusröd glasyr med vita dekorationer. När jag skulle färga glasyren blev den dock orange, och jag fick börja om. Valde istället en grön färg och den fick jag nöja mig med. Hade jag tänkte lite innan jag började smeta på glasyren så hade slutresultatet säkert blivit vackrare och betydligt jämnare, men när jag är så otålig som jag är, så skulle allt ske på samma gång och huset helst redan vara färdigt på 2 sekunder. Lite visare av erfarenheten så vet jag nu att det lönar sig att ta tid på sig om man vill att det skall bli prydligt.

Årets pepparkakshus är mindre till storleken än många tidigare års kreationer. Det gick endast ett ca 300 gr pepparkaksdeg till detta hus vilket underlättade i synnerhet vid gräddningen. Alla delar fick plats på samma plåt.

För att husdelarna skall bli så jämna som möjligt kavlade jag ut degen i år direkt på bakplåtspappret och tog ut delarna direkt på det. Slutresultatet var jämnare än tidigare då jag först kavlat och tagit ut delarna på bakbordet och sedan flyttat dem till plåten.

Glasyren är en vanlig royal icing glasyr gjord på äggvita, citron och florsocker. Vispa så länge tills du får en vit och stadig massa som du sedan kan välja att färgsätta enligt eget önskemål. Den styva glasyren använde jag i år till att "limma" ihop väggarna med och det gick utmärkt. Behövde inte smälta socker och bränna sönder fingrarna i år, vilket är en klar fördel! Vill du använda glasyren till att dekorera pepparkakor eller väggarna i pepparkakshuset späder du bara ut glasyren med lite vatten så att du får rätt konsistens. Gör du en fondvägg, bör du först spritsa runt alla fönster och dörrar så att du får en sorts ram inom vilken du sedan kan få glasyren att hållas inom utan att den rinner utanför kanterna (vilket skedde i mitt fall!)

Degen jag använde är en lite stadigare pepparkaksdeg som jag brukar använda just för husbygge och dekorationspepparkakor. Degen går alltså att äta, men föredrar själv pepparkakor gjorda av en annan deg som blir tunnare och sprödigare.

Bilden till årets pepparkakshus fann jag på Pinterest, och gjorde egna skisser till det. Det är ett hus som man finner i många tyska småstäder med utsmyckad och färgad fasad.

Pepparkaksdeg till hus och dekorationspepparkakor
Ingredienser
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
75 g smör
1/2 msk mald kanel
1/2 msk mald ingefära
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 msk bikarbonat
1,5 dl vatten
knappt 500 gr vetemjöl

Kristyr:
2 äggvita
ca 8 dl florsocker
1 tsk citronsaft

Instruktioner
Blanda socker och sirap i en kastrull och värm det på låg värme ca 10 min. Rör ner smör och låt det smälta. Ta av från värmen.
Blanda kryddor och bikarbonat i degbunken till den köksassistent. Tillsätt vatten och blanda ner smör-och sockerblandningen. Tillsätt mjölet och låt maskinen röra om tills allt mjölet är inarbetat. Nu kan du baka ut direkt om du är otålig som jag eller lägga degen i kylen för en dag eller två.
Sätt ugnen på 225°. Tag en bit av degen och kavla ut den ca 2 mm tunn och jämn. Vänd den ofta så går den lätt att kavla ut. Lyft över hela den utkavlade degbiten till ett bakplåtspapper och kavla lite till. Lägg ut husmallarna på degen och skär ut delarna. Lyft över bakplåtspappret med delarna till en plåt och grädda i ca 6-7 minuter beroende på delarnas storlek.

Låt delarna svalna på galler och skär dem jämnare med en tandad kniv vid behov. Sedan är det bara att dekorera delarna och vänta tills kristyren torkat och sedan limma ihop delarna med varandra. Takplattorna består i år av pumppakärnor. Men du kan använda vad du själv vill och tycker om. En glugg nertill på bakväggen möjliggör att ett värmeljus (batteridrivet) kan sättas in i huset, då får du mysig belysning i det. Du kan även använda gelatinplattor som fönsterrutor, finns både med färg och genomskinliga. Jag kom ihåg det först efter det att jag limmat ihop väggarna, så i år är mitt pepparkakshus utan "glas".

Årets pepparkakshus

Första husdelarna är klara

Dekorerade pepparkakor

Några pepparkakor packade som små julgåvor


Olika dekorationer





Kommentarer

  1. Rockies Predictions ボンズ カジノ ボンズ カジノ rb88 rb88 455point spread pittsburgh steelers - AIGA-NEXICO

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg