Franska baguetter



Nygräddade franska baguetter från egen ugn - ja det är möjligt. Provade ett recept som jag fann på youtube och det lyckades mer än väl på första försöket. Vill du baka dessa skall du göra det en dag då du annars också är hemma. Passar perfekt en dag då du tex. städar huset eller bara hänger i soffan. Låt dig dock inte avskräckas, själva tillredningen är super enkel och det är egentligen bara jäsningen som tar tid. Degen skall jäsa 4 x 45 minuter och där emellan skall degen vikas. Degen är klibbig och lite svår hanterlig i början men efter varje 45 minuters jäsning blir det lättare. Fukta händerna med vatten istället för att ta i mera mjöl, på detta sätt får du inte en för hård deg. Om du har en degskrapa har du mycket hjälp av den, du kan även doppa den i vatten så fastnar inte degen.

Vill du se hur hela processen går till kan du kolla in instruktionsvideo.

Ingredienser:
700 gr vetemjöl
1 tsk torrjäst
520 gr vatten
1,5 tsk salt

Instruktioner:
Blanda ihopa alla ingredienser i en skål, tills du får en homogen massa som är klibbig. Täck med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter. När 45 minuter gått tar du upp degen och viker den dubbel några gånger. Låt jäsa igen i 45 minuter. Ta upp degen och vik den dubbel igen några gånger. Låt jäsa 45 minuter, vik. Låt jäsa en sista gång i 45 minuter och lägg degen sedan på ett mjölat arbetsbord och skär den i 4 lika stora delar. Forma dem bara försiktigt första gången, forma lätt till rektangel form och försök bli av med de största luftbubblorna. Vik in långsidorna från övre sidan ner till hälften av degen och sedan från nedre sidan över förra vikningen, därefter drar du ännu upp kortsidorna mot mitten. Vänd på degbiten och lägg den åt sidan, göra det samma med alla bitar och täck dem med plastfolie. Låt dem jäsa i 15 minuter.





Under tiden kan du göra en couche som är en form för att jäsa baguetter och batonger. Du gör en couche lätt av en linnehandduk. Mjöla den ordentligt och lägg sedan baguetterna i den så att det kommer upp tyg mellan baguetterna. På detta sätt jäser baguetterna uppåt och inte utåt och håller formen.

Värm ugnen till 200 grader. Sätt in en ugnspanna i botten av ugnen och fyll den med hett vatten.

Nu är det dags att forma baguetterna. Platta lite ut den formade degen till en rektangel och rulla sedan ihop den som en rulltårta, försegla kanten när du kommer till slut och rulla baguetten ännu jämn innan du sätter den i couchen. Gör samma med alla baguetter och täck dem med plastfolie. Låt dem jäsa i ytterligare 30.


Flytta baguetterna till en bakplåt försiktigt med hjälp av en bakspade eller vippa över dem försiktigt direkt från handduken till plåten. Skåra baguetterna innan du sätter dem i ugnen. Direkt när du satt baguetterna i ugnen sprutar du in lite vatten med en spray flaska på baguetterna.



Låt baguetterna gräddas i ca 8 minuter, vänd dem sedan och låt dem gräddas ytterligare tills de är gyllen bruna.

Ta ut ur ugnen och placera dem på ett galler och svalna.







Kommentarer

Populära inlägg