Lasagne med 3 olika ostar


I vår familj äter vi mycket italienskt, det blir ofta pasta, pizza eller risotto. Lasagne gillar de flesta, men det kan vara tidskrävande att göra och vanligtvis när jag kommit så långt att jag får lasagnen i ugnen ser mitt kök ut som efter en större explosion. Det ligger grytor, kastruller, skärbräden och tomma konservburkar överallt. Ingen fröjd för ögat med andra ord. Men under tiden som lasagnen är i ugnen kan man ta sig tid att städa undan och just när man är klar och köket är rent och snyggt igen är det dags att ta ut lasagnen ur ugnen. En belöning väl värd besväret.
Den här gången gjorde jag en lasagne som är fylld med ost - närmare sagt tre olika sorter. Lasagnen innehåller Ricotta, mozzarella och parmesanost. Hade även några skivor le gruyere liggande i kylskåpet och slängde ner dem också i lasagnen. Så i själva verket blev det 4 sorters ost denna gång. För det mesta brukar jag göra en Bechamelesås till lasagnen, men i det här receptet använder vi ricottaost istället. Tycker personligen bättre om konsistensen på denna lasagne, jämfört med den med Bechamelesås.

Orginalreceptet fann jag HÄR

Det här behöver du för 8-10 portioner
700 gr nötmalet
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk fenkålsfrön
1 tsk oregano
1 brk krossad tomat
280 gr tomatpuré
1 brk tomatsås
1,5 dl kycklingbuljong
2 msk socker
1 dl hackad färsk basilika
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 dl hackad persilja
500 gr lasagne plattor
800 gr ricottaost
1 ägg
1/2 tsk salt
1/8 tsk muskotnöt
500 gr mozzarella ost
2,5 dl riven parmesanost
8 skivor Le Gruyereost

Instruktioner:
1. Börja med att göra maletköttsåsen. Bryn köttet och tillsätt löken och vitlöken. Låt köttet få lite färg. Tillsätt orgegano, fänkålsfrön, salt, peppar och socker. Rör om. Tillsätt därefter tomatpuré, tomatkross och tomatsås. Rör om. Tillsätt färsk persilja och basilika och låt sedan koka på låg värme i 1-2 timmar.
2. Blanda ihop ricottaosten med ägget och tillsätt muskotnöt, salt och några msk hackad persilja. Lägg åt sidan.
3. Riv Parmesanosten, skiva mozzarellan.
4. När allt allt är så här långt gjort kan du börja bygga upp din lasagne i en smord ugnsform som är ca 22x35 cm. Det är bra om ugnsformen har lite högre kant så att lasagnen inte kokar över i ugnen.
5. Börja med köttfärssås längst ner i botten på formen.
6. Sätt sedan lasagneplattor på.
7. Nästa varv sätter du först ricottaostblandningen, sedan mozzarella skivor och strör lite parmesan på.
8. Nästa varv är börjar igen med maletköttsås, sedan lasagneplatta, ricottaostblandning, mozzarella och parmesan. Osv.
9. Ett av varven byter du ut mozzarellan mot le Gruyereost istället men håller annars samma vanliga ordning.
10. När du kommer till slutet slutar du med med lasagneplattor, maletköttsås, mozzarellaost och högst upp på toppen sätter du riven parmesanost.
11. Täck ugnsformen med aluminiumfolie och grädda i 200 graders ugn i 25 minuter. Ta sedan bort folien och grädda lasagnen i ytterligare 25 minuter tills den fått fin färg.
12. Ta ut från ugnen och låt stå i ca 15 minuter innan serveringen så den hinner sätta sig lite.
13. Servera med en grönsallad och ett glas gott rödvin till.

Maletköttsåsen

Ricottaost och ägg

Mozzarellaost

Riven parmesan och le Gruyere

Le Gruyere varvet

Färdig gräddad lasagne







Kommentarer

Populära inlägg