Auberginegratin

En maträtt som jag åt första gången på en Siciliansk restaurang i Berlin. Restaurangen drivs av Mario och Franco, far och svärson. Marios far står för matlagningen. Jag beställde denna maträtt och föll pladask direkt. Gratängen har så mycket smak att man faktiskt inte saknar köttet. Vill du kan du servera den varm till ett stycke grillat eller stekt kött, men du kan även äta den kall med en bit nybakat gott bröd. Jag tyckte att den var fantastiskt god som sådan och rekommenderar därför detta recept. Eftersom den är lite mer arbetsdryg att göra, lönar det sig att göra en större sats med en gång och frysa in för framtida behov.

Orginalreceptet finns HÄR


Ingredienser för 8 pers:
1,2 kg äggplanta (3-5 st)
grovt salt
mjöl för panering
1,2 l vegetabilisk olja för fritering
För tomatsås:
2 msk olivolja
½ lök finhackad
3-4 vitlöksklyftor , skalade och halverade
1,4 liter passerad tomat
8 basilikablad
Dessutom
200 g riven parmesanost
650 ml mozzarella skivad
salt och peppar enligt smak

Instruktioner:
För auberginen, skär aubergine på längden  i 5 mm tunna skivor. Lägg några aubergine skivor i ett durkslag och strö över lite grovt salt. Lägg ett andra skikt aubergine och salt. och fortsätt tills all aubergine är skiktade.
Lägg på en platta eller en djup tallrik och låt stå vid rumstemperatur under 1 timme. Pressa ner aubergineskivorna, t.ex. med en skål full av tunga burkar.
Skölj aubergine under rinnande kallt vatten och avlägsna saltet, klappa sedan torrt på alla sidor.
Hetta upp oljan i en djup stekpanna. Vänd aubergineskivorna på båda sidor i mjöl och doppa ner några skivor i taget i den heta oljan. Fritera i  2-3 minuter per sida, ta sedan upp skivorna och låt dem rinna av på hushållspapper. (Denna gång stekte jag aubergineskivorna i stekpanna istället, det går också. Men om du fritterar dem blir det om möjligt ännu godare!)

För tomatsåsen, glasera lök och vitlök i en kastrull med olivolja på låg värme. Tillsätt sedan passatan (tomatpurén), salt och hälften av basilikan. Låt sjuda på medelhög värme i ca 20 minuter, rör om ofta. Ta såsen av värmen, ta bort
vitlöken och rör i resterande basilika.

Värm ugnen till 180 ° C.
Börja med att sprida ut lite tomatsås på botten av en ugnsform, tillsätt aubergine skivor (sida vid sida). Täck skivorna med tomatsås, följt av skivor av mozzarella och riven parmesan. Fortsätt tills alla ingredienser har använts. Avsluta med tomatsås och Parmesan.
Grädda 30 till 40 minuter. Ta bort från värmen och låt stå 20 minuter före servering. Låter du den stå över till nästa dag smakar den om möjligt ännu bättre.
En rätt som går att förbereda i god tid, passande för tex. buffén eller när man har flere rätters måltid. Ett glas italienskt rödvin till, är pricken på i:et.







Kommentarer

Populära inlägg