Burkmat

Så var det dags för sommarlov för tonåringarna, och för att underlätta och inte behöva stå vid spisen frukost, lunch och middag har jag gjort som många andra och tagit fram mina glasburkar. Nätet är fullt med olika recept för burkmat och jag börjar förstå tjusningen i det.

Chiapudding, sallader och pastarätter finns färdigt i kylskåpet, bara att plocka fram när hungern gör sig påmind. Man kan hitta på egna blandningar i det oändliga. Brukar använda mig av rester som blir över från middagen tex. Idag gjorde jag några burkar klara för veckoslutet. Finns frukost med havreflingor, chiafrön och bär, samt några sallader. Frukosten är super bra och håller dig mätt fram till lunchen. De större burkarna drar 1 liter medan de små är 1/2 liters burkar.

Burkmat - sallader och frukost



Burksallad med räkor (för 2 personer)

Ingredienser
3 msk dressing (olivolja, hallonvinäger, salt och peppar)
1/2 paprika skuren i mindre bitar
Några sugarsnaps skurna i mindre bitar
1 tomat i bitar
1 mindre morot riven
en handfull räkor
fyll upp med grönsallad

Fyll upp burken i denhär ordningen. Dressingen kommer längst under, sedan paprikan och sugarsnapsen osv. På det här sättet håller sig salladen fräsch och knaprig. När det är dags att äta, häller du ut innehåller från burken på en tallrik och äter salladen med en bit bröd.




Burksallad med tonfisk (för 2 personer)
Ingredienser:
3 msk dressing (naturell yoghurt, majonnäs och chilisås, salt och peppar)
1 burk kindeybönor
1 burk tonnfisk
1 gul paprika
1 kokt ägg i bitar
Grönsallad så mycket som det ryms



Börja med dressingen och bygg på enligt receptet.

Burksallad med kokt skinka och couscous (för 1 person)
Ingredienser:
1,5 msk dressing (olivolja, citronsaft, honung, salt och peppar)
Riven morot
1 tomat i mindre bitar
1,5 dl couscous
några bitar feta ost
2 skivor koktskinka i småbitar
några sugarsnaps skurna i mindre bitar
1 msk skalade solrosfrön


Börja med dressingen och fyll på enligt ordningsföljden i receptet.

Burkfrukost med havregryn och chiafrön (för 1 person)
Ingredienser:
1,5 dl havregryn
2 msk chiafrön
Mandel eller kokosmjölk
100 gr blåbär
100 gr persika i bitar
1 msk solros eller pumpafrön


Mät upp havregrynen och tillsätt chiafröna, häll på mandelmjölken och blanda om. Fyll på med blåbär och persika som är skuren i mindre bitar. Toppa med solros- eller pumpafrön. Sätt i kylskåpet och ät till frukost följande dag. Håller bra i upp till 3 dagar i kylskåpet så du kan göra flere på en gång. Jag brukar själv spara på disk och äta direkt från burken, men vill du kan du självklart hälla ut det i en skål lika väl.



Kommentarer

Populära inlägg