Batatkroketter

Bataten (sötpotatis) har blivit väldigt populär. Nu förtiden kan man köpa den i nästan alla livsmedelsaffärer. Tycker om den söta knölen och föredrar franskisar gjorda av dem istället för potatis. Bataten innehåller en massa antioxidanter, är rik på C- och E-vitamin, kalium, koppar och järn. Den är även väldigt fiberrik.

Jag hade några batater liggande i kylen och ville göra något av dem innan de blev dåliga. Slängde in bataterna i ugnen på 200 grader. Pickade skalet på dem med en gaffel innan, så att det bildades lufthål. De var i ugnen i ca 30-40 minuter tills de var mjuka och det doftade sött och gott i köket. Tog ut dem ur ugnen och väntade i ca 30 minuter tills de svalnat något.



Batatkroketter i ugn ca. 25 st.
Ingredienser
2 st medelstora batater
1 äggula
1 dl hackad koriander
1 dl skorpmjöl
1 liten gul lök hackad
1,5 dl riven cheddar ost
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Instruktioner
När bataterna svalnat skär du dem itu och tömmer dem på det mjuka innehållet. Blanda alla ingredienser i en skål tills det bildar en homogen massa. Fukta sedan händerna och forma massan till kroketter.



Ta en ugnsplåt och klä den med folie, kom ihåg att pensla folien med lite olja, annars fastnar kroketterna lätt vid gräddning. Rada upp alla kroketter på plåten och sätt in dem i ugnen på 200 grader. Grädda i ca 30 minuter, vänd dem efter halva tiden.



Kroketterna kan ätas som sådana, dippade i lite ketchup, eller som sällskap till grillat eller stekt kött. Denhär gången stekte jag tunna kyckling filéer till och serverade allting tillsammans med en sallad. Kroketterna han ätas både varma och kalla.


Kroketterna kan fritteras i olja om du vill, då blir de ännu frasigare. Jag tycker att de blir helt bra i ugn också, blir lite hälsosammare med mindre olja och du behöver inte stå och vakta den heta frityroljan.


Kommentarer

Populära inlägg