Svamprisotto
Brukar varje höst plocka svamp och torka den för senare behov. Genom att torka svampen får den en intensivare smak. Brukar använda svampen till soppor, såser osv. Idag blev det svamprisotto på torkad svart trumpetsvamp och bruna champingjoner (färska). Du kan välja svamp enligt eget val. Trattkantareller, vanliga kantareller eller Karl Johan, alla fungerar lika bra. Hemligheten bakom en bra risotto är att tillsätta buljongen lite i taget och röra om så att stärkelsen ur riset kommer ut och gör risotton krämig. Brukar inte tillsätta grädde i risotton, men här har jag gjort ett litet undantag. Vill du inte ha grädde kan du lika bra utesluta den och ta i mera buljong istället.
Orginalrecept HÄR
Ingredienser för 4-6 personer:
Orginalrecept HÄR
Ingredienser för 4-6 personer:
3,5 dl Arborio ris
1,25 l grönsaksbuljong
1,25 dl torkad svamp
2,5 dl brun champingjon skivad
2 msk scharlottenlök, hackad
25 gr smör
2 vitlöksklyftor, hackad
1,25 dl vitt vin
1 dl grädde0
2,5 dl Parmesan ost
Salt och peppar efter sma
Instruktioner:
I en stor gryta, kombinera smöret,
vitlök, scharlottenlök, svamp och Arborio ris och värm över medium värme i ca 2
minuter, rör om väl för att undvika att bränna vitlöken och scharlottenlöken.
Minska värmen till låg, och tillsätt
det vita vinet. Låt blandningen sjuda på låg värme i ca 2 minuter, rör om bara
en eller två gånger.
Med locket av, lägg till grönsaksbuljong
och grädde och låt sjuda på lågt tills vätskan absorberats; cirka 25 minuter,
rör om regelbundet med en träslev.
Tillsätt Parmesanost och krydda lätt
med salt och peppar efter smak.
Kommentarer
Skicka en kommentar