Chokladkaka La Varenne med hemgjord hallonsorbet



La Varenne är en restaurang i Paris och Francois Pierre La Varenne skrev boken Le Cuisinier Francois 1651. Boken är en av de mest inflytelserika kokböckerna i det moderna franska köket. Denna chokladkaka har allt man kan önska sig, den innehåller dessutom inget mjöl vilket gör alla som inte tål gluten extra lyckliga. När man bakar kakan skall man helst planera in det lite i förväg, kakan är nämligen som bäst efter en dag eller två. Den blir kladdig som en kladdkaka med en intensiv chokladsmak. Det är inte stora bitar man behöver för att mätta chokladsuget.

Ingredienser för en chokladkaka (ca 22 cm i diameter)

1 dl starkt kaffe
250 gr mörk blockchoklad
250 gr smör
2 dl socker
4 ägg - skilj vitor och gulor från varandra

Värm kaffet i en bunke som du ställt i vattenbad på en kastrull. Tillsätt chokladen som du brutit i mindre bitar och låt den smälta ner. Tillsätt sedan turvist smör och socker och rör om hela tiden. Ta bort bunken från vattenbadet och tillsätt gulorna en i taget, rör om. Till sist rör du ner äggvitorna som du vispat till ett hårt skum.

Häll smeten i en smörad och mjölad kakform med löstagbart botten, grädda i ugn på 175 grader i ca 50-60 minuter. Servera med vispad grädde, glass eller sorbet och färska bär.

Den här gången blev det hallonsorbet och färska blåbär och hallon.

Ingredienser för 1 liter hallonsorbet

1 blad gelatin
2 dl socker
2 dl vatten
60 gr glukossirap
800 gr hallon frysta eller färska

1. Lägg gelatinbladet i en skål med vatten, och låt det mjukna
2. Värm upp vatten och socker och tillsätt bären, låt koka upp snabbt. Tillsätt glukossirapen och gelatinbladet, rör om tills gelatinbladet har löst sig helt. Kör massan slät i en mixer, passera massan sedan genom en sil om du använder bär som har frön.
3. Häll över massan i ett kärl som tål frys och låt det först kallna och därefter kan du sätta det i frysen. Låt frysa tills det är nästan helt genom fruset, beroende på din frys - 1-3 timmar ungefär.
4. Ta sedan ut det från frysen och kör massan i en cutter tills du får en slät och ljus sorbetmassa. Nu kan du välja att servera den direkt medan den ännu är kall eller så kan du sätta massan tillbaka i frysen och låta den vara där tills du skall använda den.
5. Ta ut den från frysen i minst 1 timme innan servering så den hinner mjukna. Skopa upp dem en glass skopa eller gör geneller med 2 matskedar.


Kommentarer

Populära inlägg