Hemma gjord memma



Jag har några gånger tidigare gjort memma då vi bott utomlands där man inte kan köpa det i butiken. I år var det dags igen. Memma är lätt att göra men väldigt tidskrävande. Aktiv tid går det inte mer av än ca 45 minuter, men tid i ugnen och på spisen behöver den 7-9 timmar.

Den här gången valde jag att utgå från ett recept från K-butikens hemsida. Det finns flera recept på nätet, det är bara att prova sig fram. För det mesta är ingredienserna de samma, men tillredningen varierar lite. Endel recept föreslår att man kokar massan, andra gör det inte. Endel föreslår att man låter massan svalna helst över natten innan man sätter det i ugnen, medan andra säger att det är ok att hälla massan i ugnsformar direkt. Orginalrecept här.



Ingredienser för 10 portioner

Fas 1
7,5 dl vatten
125 gr memmamalt
200 gr rågmjöl

Koka upp vattnet till ca 60 grader och tillsätt mjölet och malten, rör om. När allt är blandat sätter du en kökshandduk över kastrullen och ställer in den i ugnen på 50 grader i 2 timmar.
Ta sedan ut kastrullen och rör om igen. Nu borde massan vara lösare än den var när du satt in den i ugnen. Det betyder att sötningen har satt igång och är precis det vi eftersträvar.

Fas 2
5  dl vatten
60 gr memmamalt
100 gr rågmjöl

Koka upp vattnet igen till 60 grader och tillsätt mjölet och mamman, rör om. Sätt kastrullen igen tillbaka i ugnen på 50 grader för 1 timme.

Fas 3
5 dl vatten
60 gr memmamalt
100 gr rågmjöl

Samma procedur som ovan.

Fas 4
1 dl sirap
1 msk pomeransskal
1/2 tsk salt

1/4 dl socker
1/2 dl vatten

Ta ut kastrullen från ugnen och rör om. Tillsätt sedan sirapen, pomeransskalet och saltet. Rör om. Sätt kastrullen på spisen och koka massan på medelvärme i 10 minuter. Koka inte för häftigt, risken är stor att det bränner i botten i isåfall. Rör om hela tiden, och se till att du rör ända ner i botten så det inte bränner fast. När 10 minuter gått tar du bort kastrullen från värmen och häller över massan i en ugnsform eller i folieformar. Fyll inte formarna mer än till hälften eftersom memman kokar i ugnen och kryper upp längs med kanterna, den kokar lätt över. Innan du sätter formarna i ugnen, penslar du över lite sockervatten för att förhindra att ytan torkar ut och blir hård. Sockervatten gör du genom att kombinera socker och vatten och koka upp det så länge tills allt socker löst sig. Jag placerar formarna för säkerhets skull på en plåt för att slippa skrapa överkokt memma från ugnens botten.






Låt mamman gräddas i ugnen på 130 grader i 3 timmar. Vill du kan du ännu pensla ytan med sockervatten när du tar ut dem från ugnen för att hålla ytan mjuk. Förvara i kylskåp. Bäst är mamman efter en par dagar i kylskåp. (i orginalreceptet står det att mamman skall gräddas i 170 grader, jag tycker att det är för hög temperatur, ta ner tempen till 130 istället och låt mamman gräddas lite längre)



Serveras med strösocker och grädde eller vaniljsås. Hemma i Finland gillar jag att äta min memma med jordgubbsgrädde. Eller så sätter jag ner memma, vaniljglass och mjölk i mixern och gör memma milkshake. Det är extra gott och kanske något för dig som inte ännu lärt dig att tycka om memma.



Kommentarer

  1. Casino Review, bonuses, games, complaints - DRMCD
    Check out 아산 출장안마 the Casino Review, bonuses, games, complaints, deposit methods, 하남 출장마사지 games, complaints. 광양 출장마사지 Rating: 1 · ‎1 과천 출장마사지 vote · ‎Free 안동 출장마사지 · ‎Game

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg