Äppelkaka med havrefras

I år blev det dåligt med äppel i Tyskland. Orsaken var den kalla våren med några frostnätter just när äppelträden stod i blom. Men ingen höst utan äppelkaka. Orginalreceptet använde blåbär istället för äppel, du får välja vad du vill prova med, båda fungerar lika bra. Orginalrecept HÄR

Ingredienser för en mindre långpanna för 8-12 personer
6 dl vetemjöl
1,5 dl socker
4 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
200 gr rumsvarmt smör
2 ägg
1,5 dl mjölk

4 st äpplen tunt skivade samt vända i lite socker och kanel

Havrefras
3 dl havregryn
1 dl socker
100 smör

Instruktioner:
För degen blandar du ihop alla torra ingredienser i en matberedare och tillsätter sedan smöret och kör tills du får en smulig massa. Tillsätt därefter äggena och mjölken och arbeta snabbt ihop det till en slät smet. Bred ut smeten i formen som du har bakplåtspapper i. Rada ut äppelskivorna på smeten.

För havrefrasen blandar du helt enkelt alla ingredienser med varandra tills de bildar en smulig massa. Strö havrefraset över äpplena och kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. 
Låt kallna lite och servera med god vaniljsås eller vaniljglass.






Kommentarer

Populära inlägg