Bomullskaka

Läst några recept på denna kaka och alla påpekar hur viktigt det är att pensla formen ordentligt med smör eller olja och sedan strö skorpmjöl eller kokosflingor rejält på den. Jag tog min siliconkakform och penslade den med solrosolja och tog glutenfritt skorpmjöl till. Eftersom kakan inte innehåller något annat än potatismjöl så är den helt glutenfri. Bestämde mig för att göra ett försök. Vi får se hur slutresultatet blir. Nu är kakan i allafall i ugnen. Orginalrecept från Kotiliesi HÄR.

Ingredienser:
3 ägg
2,8 dl fint strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
nästan 4 dl potatismjöl
250 gr smält smör

Instruktioner:
Värm ugnen till 180 grader Celsius.
Smörj och bröa en kakform som rymmer 2 l
Börja med att vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem försiktigt i äggsmeten. Koka upp fettet och tillsätt allt på en gång i smeten och vispa ordentligt tills allt fettet blandat sig med smeten.
Häll sedan smeten i formen och sätt in formen på lägsta nivån i ugnen.
Grädda i ca 45-50 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite innan du själper upp dem.
Med god tur lossnar kakan fint från formen och du får en fin bomullskaka - namnet kommer från att den i konsistensen påminner om bomull. Lätt och fluffig.


Återkommer om en stund med bild, 30 minuter återstår av gräddningstiden.

Nåja, kakan var i ugnen i 45 minuter. I ett skede såg det ut som om den skulle stiga så mycket att den skulle börja rinna över kanterna. En mindre form kommer inte i fråga med andra ord. Min ugn var tydligen varmare än 180 grader för kakan blev väldigt mörk upptill, ställvis lite bränd.

Hade inget problem med att få ut den från formen, men mitten av formen är räfflad på insidan och där hade det fastna lite av smeten. Nästa gång får jag pensla det stället EXTRA noga.

Tur att man kan kamoflera det mesta med florsocker!! Pudrade över lite pudersocker på kakan och plötsligt såg den mycket bättre ut!

Konsistensen är som namnet säger lätt och fluffig och smaken jätte god! Tror dethär är en kaka jag kommer att återkomma till flere gånger. Avnjuter nu en kakskiva tillsammans med en god kopp te.

Första skivan tagen

Såhär ser den ut innifrån

I mitten av formen hade lite smet fastnat 
Inte helt lyckad med andra ord



Florsocker to the rescue!


Kommentarer

Populära inlägg