Fiskgratäng
Fiskgratäng med lax, murklor, bacon och potatismos. Allt i en form, gott och rätt så lätt att göra. Har man dåligt med tid eller vill komma lite lättare undan kan man använda färdig potatismos. Rekommenderar den frysta varianten i såfall.
Ingredienser för 4-6 personer
ca 800 gr lax i bitar
ca 2-3 dl torkade murklor (eller trattisar)
150 gr bacon i småbitar
1 klyfta vitlök
30 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
persilja
Potatismos gjord på 1 kg potatis
Instruktioner:
1. Börja med att smöra en ugnsform
2. Om du använder torkade murklor skall du förvälla dem först. Jag förvällde dem 3 ggr i ungefär 5-10 minuter per gång. När du förvällt dem färdigt skölj av dem och hacka dem sedan mindre. OBS! Vattnet du förväller svamparna i skall kastas bort, det innehåller gift. Spara alltså inte svampspadet.
3. Stek svampen, baconen och vitlöken i en stekpanna med lite smör
4. Lägg laxbitarna i mitten av ugnsformen, salta och peppra fisken
5. Koka såsen. Smält 30 gr smör i en kastrull och blanda ner vetemjölet. Rör om. Tillsätt buljongen och fortsätt röra om. Tillsätt till sist ca 1 dl grädde och blanda om. Låt puttra på några minuter men akta så att såsen inte bränner i botten.
6. När svampen är färdigt stekt häller du upp det ovanpå fisken i ugnsformen. Strö sedan på lite persilja och häller såsen över hela härligheten.
7. Ugnen på 200 grader. Lägg in ugnsformen i ca 20 minuter. Ta sedan ut den och placera ut potatismosen runt kanterna av fisken.
8. In i ugnen igen i ca 10 minuter tills potatismosen fått lite färg, ta sedan ut formen och låt stå i ca 10 minuter innan servering.
9. Servera med en grönsallad och en bit färskt bröd.
Vi var så hungriga så jag fick ingen bild på den färdiga maträtten, vi åt upp allting på en gång.
Ingredienser för 4-6 personer
ca 800 gr lax i bitar
ca 2-3 dl torkade murklor (eller trattisar)
150 gr bacon i småbitar
1 klyfta vitlök
30 gr smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
persilja
Potatismos gjord på 1 kg potatis
Instruktioner:
1. Börja med att smöra en ugnsform
2. Om du använder torkade murklor skall du förvälla dem först. Jag förvällde dem 3 ggr i ungefär 5-10 minuter per gång. När du förvällt dem färdigt skölj av dem och hacka dem sedan mindre. OBS! Vattnet du förväller svamparna i skall kastas bort, det innehåller gift. Spara alltså inte svampspadet.
3. Stek svampen, baconen och vitlöken i en stekpanna med lite smör
4. Lägg laxbitarna i mitten av ugnsformen, salta och peppra fisken
5. Koka såsen. Smält 30 gr smör i en kastrull och blanda ner vetemjölet. Rör om. Tillsätt buljongen och fortsätt röra om. Tillsätt till sist ca 1 dl grädde och blanda om. Låt puttra på några minuter men akta så att såsen inte bränner i botten.
6. När svampen är färdigt stekt häller du upp det ovanpå fisken i ugnsformen. Strö sedan på lite persilja och häller såsen över hela härligheten.
7. Ugnen på 200 grader. Lägg in ugnsformen i ca 20 minuter. Ta sedan ut den och placera ut potatismosen runt kanterna av fisken.
8. In i ugnen igen i ca 10 minuter tills potatismosen fått lite färg, ta sedan ut formen och låt stå i ca 10 minuter innan servering.
9. Servera med en grönsallad och en bit färskt bröd.
Vi var så hungriga så jag fick ingen bild på den färdiga maträtten, vi åt upp allting på en gång.
Laxbitarna toppade med svamp o bacon. |
Såsen hälls över och formen sätts i ugnen, efter ca 20 minuter fyller du formen med potatismos runt kanterna och låter allting stå i ugnen ännu i ca 10 minuter. |
Kommentarer
Skicka en kommentar