Kållåda

Grannarna är kanske inte så nöjda idag, hela trappuppgången doftar kokt kål. Men och andra sidan är tyskarna vana med sin surkål så lukten borde inte förorsakar någon större grannfejd. (hoppas jag)

Gör du kållåda skall du göra den innan vintern. Sommarkålen är mjuk och len, medan vinterkålen är hård och smakar annorlunda. Ett tips om hur du får extra mycket smak på kållådan är att under gräddningen vända ner den brynta ytan i lådan och fortsätta gräddningen. Kållådan skall vara i ugnen helst 3-4 timmar för att bli riktigt mjuk, god och söt. den går bra att spara i kylskåpet och värma upp följande dag. Tar du mat med dig till jobbet, skall du dock vara försiktig. Värmer du lådan i mikron på jobbet, är det inte sagt att dina kolleger är lika vänligt sinnade som våra grannar!

Ingredienser
1,5 kg vitkål fint strimlad
600 gr maletkött
1 köttbuljongtärning
1,5 dl risottoris
1 stor lök
1 riven morot
salt och vitpeppar
4-6 msk sirap
kokvattnet från kålen


Instruktioner:
1. Skär kålen i tunna strimlor. Sätt dem i en gryta och häll på vatten så att det just och just täcker kålen. Sätt en buljongtärning i vattnet.
2. Koka i ca 15 minuter tills kålen blivit lite mjuk. Ta kokspadet tillvara.
3. Bryn den hackade löken och maletköttet. Krydda med salt och vitpeppar och eventuellt lite mejram eller timjam. Var försiktig med saltet eftersom det redan finns salt i buljongtärningen.
4. Blanda ihop alla ingredienser i stor kastrull eller skål. Tillsätt kokvatten tills du får en rätt så lös blandning.
5. Fyll en ugnsform med blandningen och börja med en ugnsvärme på 200 grader. När kållådan börjar få färg på ytan, rör du om i ugnsformen så att det brända blandas in och ny yta bildas. Tillsätt vid behov mer kokvatten om det verkar torrt. Upprepa några gånger och sänk sedan värmen till 175 grader. Sätt folie på lådan och låt badda på i ugnen i minst 2 timmar till.
6. Servera med rårörda lingon.

Färdigt efter ca 4 timmar i ugn. Inte den optimala rätten för foto men smakar bättre än det ser ut!

Alla ingredienser blandade, därefter fyller man ugsformen.




Kommentarer

Populära inlägg