Kalljäst bröd


Jag har tidigare gjort ett inlägg om bröd utan knådning. Dethär är ett liknande recept men degen förvaras i kylskåpet och du tar bara just så mycket av degen som du behöver till ett bröd. Själva degen klarar sig bra några dagar i kylskåpet. Av en sats deg brukar jag få 3-4 lagom stora bröd. Ett bröd brukar gå per dag. Då är vi 4 personer som äter bröd till frukost och så gör barnen gärna smörgås åt sig på kvällen eller när de kommer hem från skolan. Degen innehåller bara 4 ingredienser och är lika lätt att tillreda som bröd utan knådning. Du behöver alltså endast röra ihop alla ingredienser, ingen knådning behövs.

För en sats deg behöver du:
1 liter vatten
2 liter mjöl
2 msk salt
2 msk torrjäst


Sätt torrjäst och salt i en stor bunke och häll på vatten som är ca 40 grader varmt. Tillsätt mjölet och rör om tills du får en homogen massa. Täck bunken med plastfolie och kökshandduk och låt stå framme och jäsa i ca. 2 timmar. När degen jäst till dubbel storlek, strör du lite vetemjöl på ytan av degen och slår ner degen från kanterna, du kan försöka forma om degen till en boll. När detta är gjort sätter du ett lock löst på bunken och flyttar hela bunken i kylskåpet.


Degen som togs ut ut kylen.

 Nästa morgon när du vaknar tar du en så stor degklump du tror du behöver och formar den till en ny boll. Resten av degen sätter du tillbaka i kylskåpet, för kommande dagar.
Vik degen några gånger på längden

Vik ännu en gång i den andra riktningen och forma en boll

 Sätt degbollen på ett bakplåtspapper och låt den stå och jäsa i ca 2 timmar. När 1,5 timme gått av tiden sätter du ugnen på 240 grader och ställer in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Gjutjärnsgrytan skall bli lika varm som ugnen.

Nu har degen jäst i 2 timmar

Innan du sätter degen i grytan, skårar du brödet med en vass kniv. Ta sedan tag i bakplåtspappret och flytta över degen med bakplåtspappret i den heta grytan. Sätt locket på och grädda i ugnen i 30 minuter, varefter du tar bort locket och låter brödet gräddas ännu i ca 15 minuter för att få fin färg.
När brödet är klart tar du det ur ugnen och bort från grytan för att svalna på ett köksgaller. Låt brödet svalna i minst 30 minuter (helst längre) innan du skär upp det.

Lättast är det att baka detta bröd på kvällen så har man färskt bröd nästa morgon. Annars måste du stiga upp i ottan för att brödet skall hinna jäsa och svalna innan frukost.

Kommentarer

Populära inlägg