Angel Food Cake
Fettfri, fluffig och lätt. Vad mer kan man begära av en kaka. Angel Food Cake är allt detta. Dessutom är den lätt att tillreda och du behöver endast några ingredienser. Du behöver dock en Angel Food Cake form i aluminium. Den kan du köpa tex. via Amazon. Jag fann min form i en asiatisk supermarket. Köpte den direkt eftersom jag redan tidigare hade tänkt beställa en på nätet. Kakformen skall inte smörjas och bröas utan smeten hälls direkt i formen. Det viktigaste är att kakan får svalna upp och ner annars faller den ihop och fluffigheten blir borta.
Servera kakan med färska bär och en klick vispgrädde eller naturell yoghurt.
Ingredienser:
Servera kakan med färska bär och en klick vispgrädde eller naturell yoghurt.
Ingredienser:
3 dl
äggvitor (ca 9-10 ägg)
3,5 dl fint
strösocker
2,6 dl
vetemjöl special
1,5 tsk
vittvinsvinäger
1 tsk
vanljessans
¼ tsk
mandelessans
¼ tsk salt
Instruktioner:
Värm ugnen
till 180 grader C.
Äggen bör
vara rumstempererade. Skilj äggulorna från vitorna. Sätt äggvitorna in en
köksassistent och börja vispa dem tills de blidas ett skum. Tillsätt vinägern
och fortsätt vispa. Tillsätt vanlj och mandelessansen. När äggvitorna blivit
vita kan du börja tillsätta sockret i små mängder per gång. Börja med 1 msk och
öka på efter hand. Vispa tills det bildas en maräng med mjuka toppar. Marängen
skall vara mjuk och blank. Vispar man för mycket blir marängen
torr och styv, det vill vi inte ha.
Blanda
vetemjölet och saltet och sikta det minst 3 ggr.
När
marängmassan är klar flytta över den i en stor bunke och börja med att
tillsätta 1/3 av vetemjöl/salt blandningen. Vänd försiktigt ner mjölet, för att inte
förstöra den luftiga marängen. Tillsätt nästa 1/3 av vetemjölet och rör om
igen. Till sist tillsätter du det som är kvar av mjölet och vänder ner det i
smeten.
När smeten
är klar fyller du kakformen med den och jämnar ut ytan. Ta sedan en kniv och
kör runt med kniven i smeten, för att få bort eventuella luftbubblor.
Grädda i
ugnen ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och spruckit lite på toppen.
Ta ut formen från ugnen och sätt den upp och ner för att kallna. Angel Food
Cake formen har behändiga tassar på sidan av formen som gör det möjligt att
sätta den upp och ner utan att kakan faller ner. Låt kallna helt i ca 1,5
timme. När kakan kallnat vänder du om den och tar en kniv och för runt den i
kakformens sidor för att lossa kakan från
formen. När det är gjort gör du det samma
med mitten och botten av kakan. Lyft ut kakan på ett kakfat och skär den med en
brödkniv, huvudsaken att kniven har ett sågblad, annars blir kakan bara ihop
pressad.
Kommentarer
Skicka en kommentar