Angel Food Cake

Fettfri, fluffig och lätt. Vad mer kan man begära av en kaka. Angel Food Cake är allt detta. Dessutom är den lätt att tillreda och du behöver endast några ingredienser. Du behöver dock en Angel Food Cake form i aluminium. Den kan du köpa tex. via Amazon. Jag fann min form i en asiatisk supermarket. Köpte den direkt eftersom jag redan tidigare hade tänkt beställa en på nätet. Kakformen skall inte smörjas och bröas utan smeten hälls direkt i formen. Det viktigaste är att kakan får svalna upp och ner annars faller den ihop och fluffigheten blir borta.

Servera kakan med färska bär och en klick vispgrädde eller naturell yoghurt.

Ingredienser:
3 dl äggvitor (ca 9-10 ägg)
3,5 dl fint strösocker
2,6 dl vetemjöl special
1,5 tsk vittvinsvinäger
1 tsk vanljessans
¼ tsk mandelessans
¼ tsk salt

Instruktioner:
Värm ugnen till 180 grader C.

Äggen bör vara rumstempererade. Skilj äggulorna från vitorna. Sätt äggvitorna in en köksassistent och börja vispa dem tills de blidas ett skum. Tillsätt vinägern och fortsätt vispa. Tillsätt vanlj och mandelessansen. När äggvitorna blivit vita kan du börja tillsätta sockret i små mängder per gång. Börja med 1 msk och öka på efter hand. Vispa tills det bildas en maräng med mjuka toppar. Marängen skall vara mjuk och blank. Vispar man för mycket blir marängen torr och styv, det vill vi inte ha.

Blanda vetemjölet och saltet och sikta det minst 3 ggr.

När marängmassan är klar flytta över den i en stor bunke och börja med att tillsätta 1/3 av vetemjöl/salt blandningen. Vänd försiktigt ner mjölet, för att inte förstöra den luftiga marängen. Tillsätt nästa 1/3 av vetemjölet och rör om igen. Till sist tillsätter du det som är kvar av mjölet och vänder ner det i smeten.






När smeten är klar fyller du kakformen med den och jämnar ut ytan. Ta sedan en kniv och kör runt med kniven i smeten, för att få bort eventuella luftbubblor.




Grädda i ugnen ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och spruckit lite på toppen. Ta ut formen från ugnen och sätt den upp och ner för att kallna. Angel Food Cake formen har behändiga tassar på sidan av formen som gör det möjligt att sätta den upp och ner utan att kakan faller ner. Låt kallna helt i ca 1,5 timme. När kakan kallnat vänder du om den och tar en kniv och för runt den i kakformens sidor för att lossa kakan från


formen. När det är gjort gör du det samma med mitten och botten av kakan. Lyft ut kakan på ett kakfat och skär den med en brödkniv, huvudsaken att kniven har ett sågblad, annars blir kakan bara ihop pressad.





Kommentarer

Populära inlägg