Bröd utan knådning

Tiden är den avgörande ingrediensen i detta recept. Om du tänkte baka ett bröd och äta det om några timmar, tänk om. Det här receptet kräver upp till 18-24 timmar, innan du kan sänka ner dina tänder i en krispig skorpa med ett mjukt och lite segt innehåll. Ett av mina favorit recept, som är så enkelt att vem som helst kan göra det. Orginal recept och video på engelska hittar du här: https://cooking.nytimes.com/recipes/11376-no-knead-bread


Ingredienser:
Tid
0,5 kg vetemjöl 
1 1/4 tsk salt
½ tsk torrjäst)
3,5 dl vatten
mjöl för utbakning majsmjöl eller mannagryn tex.

1. Blanda mjöl,salt och jäst i en stor bunke. Tillsätt vatten. Rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg.

2. Täck med plastfolie och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12 timmar, men gärna så mycket som 18 h. 

3. Degen är färdigjäst när det finns blåsor på degen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie och låt vila ca. 15 minuter.

4. Forma snabbt och försiktigt degen till en boll med mjölade händer. Strö rikligt (lönar sig inte att snåla med mjölet här!!) med majsmjöl eller mannagryn på en kökshanduk (bomull), lägg degbollen med skarvsidan ned på handduken och strö över mer majsmjöl eller mannagryn. Du kan även använda solrosfrön eller pumpafrön om du vill ha lite omväxling i brödet. 

5. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den är dubbelt större än när du började. Tar ca 2 timmar beroende på hur varmt det är.

6. Ställ in en gjutjärnsgryta med locket på, i ugnen på 230 grader minst en halvtimme innan du skall baka brödet. Gjutjärnspannan skall bli ordentligt upphettad, vilket gör att bakningen kommer igång direkt.

7. När degen jäst färdig tar du ut grytan ur ugnen. Skjut försiktigt in din hand under kökhandduken som degen jäst på och vänd försiktigt ned brödet i formen med skarven nedåt. Skaka grytan lite om degen är ojämnt fördelad. Det mesta jämnar ut sig under gräddningen. Sätt locket på grytan och grytan i ugnen.

8. Grädda 30 minuter med locket på, ta sedan av locket och grädda ytterligare 15 - 30 minuter tills brödet fått en gyllene färg.

9. Låt svalna ordentligt på ugnsgaller, minst 1- 1,5 timme innan du skär upp det.


Jag brukar baka 2 bröd åt gången, får just och just in 2 gjutjärnsgrytor i min ugn. När bördet kallnat ordentligt skär jag upp det med en skärmaskin och lägger 6-8 skivor i fryspåsar och efter det i frysen. På det här sättet kan jag alltid plocka fram så många skivor som jag behöver och har alltid hemgjort färskt bröd tillhanda.








Kommentarer

Populära inlägg