Moussaka

En lite mer arbetsdryg maträtt, men det är värt att jobba sig igenom hela receptet. Have no fear!
Det är trots allt inte fråga om svåra arbetsmoment, de är bara lite flere i antal. Gör du en moussaka lönar det sig att göra en ordentligt sats på en gång, den går bra att frysa in. Vill du kan du göra alla arbetsmoment färdigt ända tills det är dags att sätta formen i ugnen. Då kan du istället sätta in hela formen i en stor fryspåse och frysa in den "rå" och sedan bara ta ut den från frysen, låta den tina upp lite och grädda den normalt.

Orginalrecept från boken Falling Cloudberries av Tessa Kiros


Ingredienser för 8 personer
2 stora eller 4 mindre auberginer totalt ca: 1 kg
2,5 dl olivolja
1 stor lök
3 msk grovt hackad persilja
2 vitlökar, fint hackad
850 gr maletkött (nöt-griskött)
1 tsk kanel
½ t sk torkad oregano
1 lagerblad
1,25 dl vittvin eller rödvin
500g passerade tomater
500g potatis, skalade
För béchamel såsen
120g smör
125g vetemjöl
1 liter mjölk
riven muskatnöt
2 dl riven fetaost


Instruktioner:
Skiva auberginerna på längden i ½ cm skivor. Strö ganska generöst med salt på dem och sätt dem i ett durkslag och stå i diskbänken eller i en skål i ca 30 minuter för att rinna av. På detta sätt blir du av med den bittra juicen som auberginerna ibland har.

Här ligger auberginskivorna i durkslaget och svettas

Värm 3 msk olja i en bred stekpanna. Tillsätt löken och stek tills det är mjukt och lätt gyllene. Tillsätt persilja och vitlök och stek i ytterligare en minut och tillsätt sedan maletköttet. Stek i en medelhög värme tills köttet förlorar sin vätska och börjar bli brunt, rör runt med en träsked. Tillsätt kryddorna och lagerbladen.
När maletköttet fått färg, tillsätt vinet och skrapa botten av pannan med en träsked för att lösgöra allt som fastnat i botten av stekpannan. Låt det mesta av vinet avdunsta, tillsätt sedan de passerade tomaterna och låt det sjuda i ca 30 minuter, utan lock, rör om då och då.

Maletköttet och såsen

Skiva potatisarna på längden i ½ cm skivor och klappa dem torra med hushållspapper. Värm 4 eller 5 msk olivolja i en stor non-stick-kastrull och stek potatisarna i satser över medium värme tills de är gyllene på båda sidor och genomstekta. När potatisen är färdig, flytta dem till en tallrik fodrad med hushållspapper och strö på lite salt.
Skölj auberginen med kallt vatten och klappa torr med hushållspapper. Enligt ursprungsrecept skall de stekas på samma sätt som potatisen men jag satt auberginskivorna på en bakplåt istället, penslade dem med lite olivolja på båda sidorna och stekte dem i ca 200 grader C i 20 minuter tills skivorna fått lite färg.
Auberginskivorna stekta i ugnen


Värm ugnen till 180°C. Placera hälften av auberginskivorna i botten av en ugnsform. Lägg sedan till potatis i ett enda lager. Tillsätt halva satsen maletkött, pressa ner den, sedan resten av auberginen i ett lager, och sedan ett slutligt lager av maletkött. Tryck ner den, du ska fortfarande ha ca 2½cm utrymme kvar av ugnsformen.

De olika lagren i formen

Gör béchamelsåsen precis innan du gräddar moussakan. Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och koka i några minuter, rör om ständigt. Medan du fortsätter att vispa tillsätter du den heta mjölken och fortsätter vispa. När såsen verkar slät och inte för stel, tillsätt salt, peppar och riv i lite muskotnöt och fortsätt koka i ca fem minuter, rör om hela tiden. Det ska vara mycket tjockt och smidigt. Jag tillsatte även 2 dl riven fetaost när bechamelsåsen var färdig. Skopa upp såsen ovanpå maletköttet i ugnsformen. Baka i 45 minuter till en timme med en bakplåt under för att fånga eventuellt spill, tills moussakan börjar bubbla och ytan är gyllene. Låt det stå i ugnen för att svalna lite innan det serveras. Det kan till och med serveras vid rumstemperatur.

I ugnen och färdig gräddad

Καλή όρεξη


Kommentarer

Populära inlägg