Moussaka
En lite mer arbetsdryg maträtt, men det är värt att jobba sig igenom hela receptet. Have no fear!
Det är trots allt inte fråga om svåra arbetsmoment, de är bara lite flere i antal. Gör du en moussaka lönar det sig att göra en ordentligt sats på en gång, den går bra att frysa in. Vill du kan du göra alla arbetsmoment färdigt ända tills det är dags att sätta formen i ugnen. Då kan du istället sätta in hela formen i en stor fryspåse och frysa in den "rå" och sedan bara ta ut den från frysen, låta den tina upp lite och grädda den normalt.
Orginalrecept från boken Falling Cloudberries av Tessa Kiros
Ingredienser för 8 personer
Det är trots allt inte fråga om svåra arbetsmoment, de är bara lite flere i antal. Gör du en moussaka lönar det sig att göra en ordentligt sats på en gång, den går bra att frysa in. Vill du kan du göra alla arbetsmoment färdigt ända tills det är dags att sätta formen i ugnen. Då kan du istället sätta in hela formen i en stor fryspåse och frysa in den "rå" och sedan bara ta ut den från frysen, låta den tina upp lite och grädda den normalt.
Orginalrecept från boken Falling Cloudberries av Tessa Kiros
Ingredienser för 8 personer
2 stora
eller 4 mindre auberginer totalt ca: 1 kg
2,5 dl
olivolja
1 stor lök
3 msk grovt
hackad persilja
2 vitlökar,
fint hackad
850 gr
maletkött (nöt-griskött)
1 tsk kanel
½ t sk
torkad oregano
1 lagerblad
1,25 dl
vittvin eller rödvin
500g passerade
tomater
500g potatis,
skalade
För
béchamel såsen
120g smör
125g
vetemjöl
1 liter
mjölk
riven
muskatnöt
2 dl riven
fetaost
Instruktioner:
Skiva auberginerna
på längden i ½ cm skivor. Strö ganska generöst med salt på dem och sätt dem i
ett durkslag och stå i diskbänken eller i en skål i ca 30 minuter för att rinna
av. På detta sätt blir du av med den bittra juicen som auberginerna ibland har.
Här ligger auberginskivorna i durkslaget och svettas |
Värm 3 msk
olja i en bred stekpanna. Tillsätt löken och stek tills det är mjukt och lätt gyllene.
Tillsätt persilja och vitlök och stek i ytterligare en minut och tillsätt sedan
maletköttet. Stek i en medelhög värme tills köttet förlorar sin vätska och
börjar bli brunt, rör runt med en träsked. Tillsätt kryddorna och lagerbladen.
När
maletköttet fått färg, tillsätt vinet och skrapa botten av pannan med en träsked
för att lösgöra allt som fastnat i botten av stekpannan. Låt det mesta av vinet
avdunsta, tillsätt sedan de passerade tomaterna och låt det sjuda i ca 30
minuter, utan lock, rör om då och då.
Maletköttet och såsen |
Skiva
potatisarna på längden i ½ cm skivor och klappa dem torra med hushållspapper.
Värm 4 eller 5 msk olivolja i en stor non-stick-kastrull och stek potatisarna i
satser över medium värme tills de är gyllene på båda sidor och genomstekta. När
potatisen är färdig, flytta dem till en tallrik fodrad med hushållspapper och
strö på lite salt.
Skölj
auberginen med kallt vatten och klappa torr med hushållspapper. Enligt
ursprungsrecept skall de stekas på samma sätt som potatisen men jag satt
auberginskivorna på en bakplåt istället, penslade dem med lite olivolja på båda
sidorna och stekte dem i ca 200 grader C i 20 minuter tills skivorna fått lite
färg.
Auberginskivorna stekta i ugnen |
Värm ugnen
till 180°C. Placera hälften av auberginskivorna i botten av en ugnsform. Lägg
sedan till potatis i ett enda lager. Tillsätt halva satsen maletkött, pressa
ner den, sedan resten av auberginen i ett lager, och sedan ett slutligt lager
av maletkött. Tryck ner den, du ska fortfarande ha ca 2½cm utrymme kvar av
ugnsformen.
De olika lagren i formen |
Gör
béchamelsåsen precis innan du gräddar moussakan. Smält smöret i en kastrull.
Vispa i mjölet och koka i några minuter, rör om ständigt. Medan du fortsätter
att vispa tillsätter du den heta mjölken och fortsätter vispa. När såsen verkar
slät och inte för stel, tillsätt salt, peppar och riv i lite muskotnöt och
fortsätt koka i ca fem minuter, rör om hela tiden. Det ska vara mycket tjockt
och smidigt. Jag tillsatte även 2 dl riven fetaost när bechamelsåsen var färdig.
Skopa upp såsen ovanpå maletköttet i ugnsformen. Baka i 45 minuter till en
timme med en bakplåt under för att fånga eventuellt spill, tills moussakan
börjar bubbla och ytan är gyllene. Låt det stå i ugnen för att svalna lite
innan det serveras. Det
kan till och med serveras vid rumstemperatur.
I ugnen och färdig gräddad |
Καλή όρεξη |
Kommentarer
Skicka en kommentar