Rabarberpaj

Med våren kommer inte endast sparrisen, rabarbern söker sig också upp ovanför jordnivån och växer så det knakar. Pajer kan man variera i nästan det oändliga, och rabarberpaj är en av favoriterna förstås.

Jag brukar göra pajen med ett vanligt pajbotten, och smuldeg därtill. Kokar rabarbern med lite socker tills den blir mjuk, och fyller pajen med rabarber och en blandning av gräddfil, socker och ägg. Blir lite tårta på tårta kan någon tycka, men ack så gott!

Ingredienser
250 gr smör
6,5 dl vetemjöl
0,5 dl kallt vatten
2 dl strösocker
300 gr rabarber
2 tsk potatismjöl
1 brk gräddfil
1 ägg
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda ihop smör och vetemjöl i en köksassistent tills det är smuligt, ta ca 2 dl av den smuliga degen tillvara innan du blandar i det kalla vattnet. När du blandar i det kalla vattnet bildas en pajdeg som du sedan packar in i lite plastfilm och lägger degen i kylskåpet för en halv timme.

Under tiden skalar du och skär rabarbern i mindre bitar. Sätt den i en kastrull med ca 1 dl av strösockret och potatismjölet, tillsätt kanel och låt blandningen koka lite tills rabarbern blir mjuk. Blanda gräddfil, ägg, resten av sockert samt vanlijsockret i en skål och ställ åt sidan.

Ta degen ur kylskåpet och fyll en pajform med degen. Häll över gräddfilblandningen och därefter rabarberblandningen. Till sist strör du över smuldegen, som du tog tillvara i början. Sätt pajen i ugnen och grädda den tills den får fin gyllene färg, ca 20-25 minuter.
Servera med en kula vanljglass eller ät den som sådan.









Kommentarer

Populära inlägg