Vit sparris med kryddgårdssås
Med våren kommer sparrisen och i Tyskland äter man sparris med besked. Här äter man mest vit sparris och man säger att den helst skall vara så tjock att damerna rodnar och männen blir gröna av avund. Själv har jag alltid tyckt mer om den gröna sparrisen men efter några år här i Berlin börjar jag bli en riktig vän med den vita sparrisen.
Idag valde jag att servera den med kryddgårdssås, kokt potatis, kokta ägg och rökt skinka.
När du köper sparris, köp den helst på lösvikt om det bara är möjligt. Alternativt kan du gå på sparris självplock, om du bor på en ort där det finns sparrisodlingar nära. När du väljer sparrisen skall du försöka få så jämn storlek på dem som möjligt. Du får således ett jämnare resultat när du kokar sparrisen, alla blir färdiga samtidigt.
Jag brukar skala sparrisen från nedre ändan upp mot toppen, använd hellre en vass grönsakskniv än en potatisskalare. Potatisskalaren går eventuellt inte tillräckligt djupt i den nedersta ändan på sparrisen. Du vill ta bort allt som är träigt eller hårt. Jag brukar bryta av sparrisen där den är som träigast och spara ändorna till grönsaksbuljong. Släng ändorna i en fryspåse och när det är dags att koka grönsaksbuljong slänger du ner dem i buljongen och får ut smaken ur dem. På så sätt går inget till spillo. Du kan även spara skalet och lägga det i fryspåsar för framtida buljongkok.
När sparrisen är skalad och trimmad till samma längd, gör jag knippen av dem och knyter dem tillsammans nertill och upptill. Ta sen en stor gryta där sparrispaketet går att sänka ner horisontellt. Koka upp vattnet med lite salt i och låt det koka friskt innan du sänker ner ditt sparrispaket. Låt koka tills en vass kniv går igenom själken lätt. Om du vill kan du lämna 1-2 sparrisar fria, utan att sätta dem i knippe, de här "fria" sparrisarna kan du sedan kolla om de är färdiga eller inte. När de är klara lyfter du upp paketet från vattnet med hjälp av två gafflar. Nu har du nytta av banden som du trätt runt paketet. Låt rinna av och lägg dem sedan upp på hushållspapper eller en ren kökshandduk för att rinna av.
Receptet till ursprungssåsen hittar du här https://matarkivet.wordpress.com/2010/11/08/kryddgardssas-till-fisk/
Kryddgårdssås för 4 personer
Idag valde jag att servera den med kryddgårdssås, kokt potatis, kokta ägg och rökt skinka.
När du köper sparris, köp den helst på lösvikt om det bara är möjligt. Alternativt kan du gå på sparris självplock, om du bor på en ort där det finns sparrisodlingar nära. När du väljer sparrisen skall du försöka få så jämn storlek på dem som möjligt. Du får således ett jämnare resultat när du kokar sparrisen, alla blir färdiga samtidigt.
Jag brukar skala sparrisen från nedre ändan upp mot toppen, använd hellre en vass grönsakskniv än en potatisskalare. Potatisskalaren går eventuellt inte tillräckligt djupt i den nedersta ändan på sparrisen. Du vill ta bort allt som är träigt eller hårt. Jag brukar bryta av sparrisen där den är som träigast och spara ändorna till grönsaksbuljong. Släng ändorna i en fryspåse och när det är dags att koka grönsaksbuljong slänger du ner dem i buljongen och får ut smaken ur dem. På så sätt går inget till spillo. Du kan även spara skalet och lägga det i fryspåsar för framtida buljongkok.
När sparrisen är skalad och trimmad till samma längd, gör jag knippen av dem och knyter dem tillsammans nertill och upptill. Ta sen en stor gryta där sparrispaketet går att sänka ner horisontellt. Koka upp vattnet med lite salt i och låt det koka friskt innan du sänker ner ditt sparrispaket. Låt koka tills en vass kniv går igenom själken lätt. Om du vill kan du lämna 1-2 sparrisar fria, utan att sätta dem i knippe, de här "fria" sparrisarna kan du sedan kolla om de är färdiga eller inte. När de är klara lyfter du upp paketet från vattnet med hjälp av två gafflar. Nu har du nytta av banden som du trätt runt paketet. Låt rinna av och lägg dem sedan upp på hushållspapper eller en ren kökshandduk för att rinna av.
Receptet till ursprungssåsen hittar du här https://matarkivet.wordpress.com/2010/11/08/kryddgardssas-till-fisk/
Kryddgårdssås för 4 personer
50 g smör
2,5 dl creme
fraiche
2 dl mjölk
1/2 dl vitt
vin
1 tsk dijonsenap
3 äggulor
20 g
blandade örter
lite rivet skal av lime
salt och peppar
Blanda alla ingredienserna utom gulor och
örter. Rör tills det kokat ihop. Häll sedan såsen i äggulorna. Blanda och häll tillbaka i kastrullen. Värm
så att såsen tjocknar, men det får inte koka. Häll i örterna och servera.
Koka potatis och ägg, servera tillsammans med sparris och sås med rökt skinka.
Nu är det vår!
Kommentarer
Skicka en kommentar