Vitt formbröd

Enkelt bröd att baka, mjukt och gott och går även att rosta. Barnens favorit bröd.
Receptet är från boken Apples for Jam av Tessa Kiros

Ingredienser 2 bröd

5 dl mjölk
2 pkt torrjäst
2 tsk honung
900 gr vetemjöl
2 ägg, lätt vispade
1 tsk salt
80 gr smält smör

Instruktioner

Ugnsvärme 190 grader C.
Blanda ihop den uppvärmda mjölken (42 grader max) med honungen och torrjästen. I en degbunke blandar du ihop vetemjölet och saltet. Tillsätt mjölkblandningen, äggen och det smälta smöret i mjölblandningen och blanda om. Sätt degskålen i en köksassistent och knåda degen i ca 5-7 minuter. När degen är blank och smidig låter du den jäsa i 1-2 timmar beroende på hur varmt du har det i rummet där degen skall stå. Degen skall puffa upp sig ordentligt, så ha tålamod.  När degen jäst klart delar du den i två lika stora bitar (ca 800 gr/st). Platta ut bitarna och rulla sedan ihop dem som en rulltårta. När du rullat ihop degen placerar du den i en smord brödform. Själv använde jag den här gången engångs aluminiumformar som jag sprayade med formspray. Låt bröden jäsa i ytterligare ca 1 timme tills de jäst upp över kanten av formen. Sätt bröden i ugnen och baka dem i ca 25 minuter tills de fått fin färg på toppen. När bröden är klara, tar du ut dem ur formarna och låter dem kallna på ett köksgaller. När de kallnat, skär du upp brödet och toppar det med ett pålägg du gillar, ost, skinka, nutella eller kvarg med älsklings sylten.

Degen har plattats ut och skall nu formas. Den här gången hade jag
fullkorns vetemjöl i degen, därför är degen lite mörkare.

Rulla ihop degen som en rulltårta

Knip ihop fogarna innan du sätter degen i formen.
Placera fogen neråt i formen.

Nu är bröden gräddade och får svalna av på galler

Första skivorna

Frukostbrödet är klart

Kommentarer

Populära inlägg