Ankbröst med blomkålsmos, rödvinssås och karamelliserad lök
När vädret är grått och vått som det brukar på hösten, då vill man ha något gott till middag. Det positiva med dåligt väder är att man har mer tid över för att göra saker inomhus. Idag står regnet som spö i marken och hösten är verkligen här. För nån vecka sedan hade vi hårda vindar med ställvis orkanstyrka. Det föll en massa träd och den offentliga trafiken stod helt stilla. Än idag ligger det träd och stora grenar på trottoarer och i parker. Perfekt dag att tillbringa i köket.
Fast med handen på hjärtat måste jag medge att det inte tar mycket tid i anspråk att göra denna måltid. Köttet steker man snabbt, blomkålen mjuknar fort och i själva verket är det nästan löken som tar mest tid.
Får du tag på färska ankbröst rekommenderar jag dem, men det går nästan lika bra med dem från frysdisken. Tina bara upp dem långsamt och torka av dem ordentligt innan du steker dem.
Stekt ankbröst 4 portioner
600-800 gr ankbröst med hud
grovsalt
peppar
1. Salta och ankbrösten. Massera in saltet i köttet. (Vänta med att krydda med peppar tills du stekt det. Köttet skall stekas på hög värme för att det skall få färg, och då finns det risk att pepparn blir bränd och den börjar smaka bittert.) Låt stå i rumstemperatur i minst 20 minuter.
2. Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med hudsidan neråt tills den får fin brun färg, tar ca 5 minuter. Vänd sedan ankbröstet och ta färg även på andra sidan.
3. Stick in en termometer i köttet och flytta över det i en ungspanna. Stek i ugn tills temperaturen visar på 60 grader.
4. Ta ut köttet ur ugnen, vira in det i aluminiumfolie och låt stå och dra i minst 10 minuter.
5. Krydda med svartpeppar. Skär upp köttet och servera det med blomkålsmos och karamelliserad lök.
Blomkålsmos 4 portioner
1 blomkålshuvud
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmenost
0,5 dl grädde
0,5 tsk salt
peppar enligt smak
1. Ångkoka blomkålen tills den är mjuk i ca 10-15 minuter
2. Undertiden värmer du upp olivoljan och steker vitlöksklyftan i ca 2 minuter tills den mjuknar lite, den skall inte bli brun!
3. Ta hälften av blomkålen och fyll en mixer med den. Kör blomkålen fin och tillsätt därefter blomkålsbuketter en och en i gången, kör mosen fin och tillsätt till sist alla andra ingredienser blanda om.
Karamellliserad lök
3 lökar hackad i små bitar
2 msk smör
1. Hacka löken i små bitar eller skär i tunna ringar
2. Hetta upp smöret i en stekpanna med tjockt botten
3. Tillsätt löken rör om hastigt och lämna löken sedan att stekas i ca 10-15 minuter utan att röra den.
4. Vänd sedan löken och stek igen utan att röra den i ytterligare 10-15 minuter.
5. Fortsätt såhär tills löken är gyllenbrun och karamelliserad.
Rödvinssås
1 msk socker
2 tsk rödvinsvinäger
3 dl rödvin
2 msk demiglace eller fond
1 tsk sojasås
1 tsk maizena
skvätt madeira elle portvin
lite smör
1. Karamelllisera sockret i en het kastrull, tillsätt snabbt rödvinsvinägern
2. Tillsätt rödvin och fond och låt koka ihop tills du har ca hälften kvar
3. Smaka av med soijasås.
4. tillsätt eventuellt en skvätt madeira eller portvin.
5. Om såsen är för tunn tillsätter du maizenamjöl utspett i lite vatten.
6. Innan servering rör du ner lite smör i såsen så blir den blank och fin.
Fast med handen på hjärtat måste jag medge att det inte tar mycket tid i anspråk att göra denna måltid. Köttet steker man snabbt, blomkålen mjuknar fort och i själva verket är det nästan löken som tar mest tid.
Får du tag på färska ankbröst rekommenderar jag dem, men det går nästan lika bra med dem från frysdisken. Tina bara upp dem långsamt och torka av dem ordentligt innan du steker dem.
Stekt ankbröst 4 portioner
600-800 gr ankbröst med hud
grovsalt
peppar
1. Salta och ankbrösten. Massera in saltet i köttet. (Vänta med att krydda med peppar tills du stekt det. Köttet skall stekas på hög värme för att det skall få färg, och då finns det risk att pepparn blir bränd och den börjar smaka bittert.) Låt stå i rumstemperatur i minst 20 minuter.
2. Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med hudsidan neråt tills den får fin brun färg, tar ca 5 minuter. Vänd sedan ankbröstet och ta färg även på andra sidan.
3. Stick in en termometer i köttet och flytta över det i en ungspanna. Stek i ugn tills temperaturen visar på 60 grader.
4. Ta ut köttet ur ugnen, vira in det i aluminiumfolie och låt stå och dra i minst 10 minuter.
5. Krydda med svartpeppar. Skär upp köttet och servera det med blomkålsmos och karamelliserad lök.
Knid in saltet i köttet på båda sidorna |
Blomkålsmos 4 portioner
1 blomkålshuvud
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmenost
0,5 dl grädde
0,5 tsk salt
peppar enligt smak
1. Ångkoka blomkålen tills den är mjuk i ca 10-15 minuter
2. Undertiden värmer du upp olivoljan och steker vitlöksklyftan i ca 2 minuter tills den mjuknar lite, den skall inte bli brun!
3. Ta hälften av blomkålen och fyll en mixer med den. Kör blomkålen fin och tillsätt därefter blomkålsbuketter en och en i gången, kör mosen fin och tillsätt till sist alla andra ingredienser blanda om.
Karamellliserad lök
3 lökar hackad i små bitar
2 msk smör
1. Hacka löken i små bitar eller skär i tunna ringar
2. Hetta upp smöret i en stekpanna med tjockt botten
3. Tillsätt löken rör om hastigt och lämna löken sedan att stekas i ca 10-15 minuter utan att röra den.
4. Vänd sedan löken och stek igen utan att röra den i ytterligare 10-15 minuter.
5. Fortsätt såhär tills löken är gyllenbrun och karamelliserad.
Rödvinssås
1 msk socker
2 tsk rödvinsvinäger
3 dl rödvin
2 msk demiglace eller fond
1 tsk sojasås
1 tsk maizena
skvätt madeira elle portvin
lite smör
1. Karamelllisera sockret i en het kastrull, tillsätt snabbt rödvinsvinägern
2. Tillsätt rödvin och fond och låt koka ihop tills du har ca hälften kvar
3. Smaka av med soijasås.
4. tillsätt eventuellt en skvätt madeira eller portvin.
5. Om såsen är för tunn tillsätter du maizenamjöl utspett i lite vatten.
6. Innan servering rör du ner lite smör i såsen så blir den blank och fin.
Socker i kastrullen |
Karamelliseringen går snabbt, var på din vakt |
Alla ingredienser är tillsatta och nu skall det koka ner till halva mängden. |
Kommentarer
Skicka en kommentar