Spanskt ris med kycklinglår - Arroz con pollo

Har du en gjutjärnsgryta med lock skall du prova på denna maträtt. Använd helst spanskt valencia ris om du får tag på det, i annat fall går det bra med risottoris (arborio). Ingredienserna är få och det ingår inte några knepiga tillredningssätt. Varför vänta alltså?
Orginalreceptet hittade jag HÄR 

Ingredienser för 4 pers

4st kycklinglår
olivolja
1 gullök hackad
4 vitlöksklyftor hackade
1,5 dl torrt vitt vin
1 stor nypa saffran
1 stor tomat eller en handfull körsbärstomater
7,5 dl kycklingbuljong
2 dl pimentofyllda gröna oliver
2 st lagerblad
salt och peppar
250 gr risotto eller paellaris

Instruktioner
1. Sätt ugnen på 190 grader 
2. Hacka löken och vitlöken, skär tomaten i mindre bitar.
3. Torka av kycklingslåren med hushållspapper och salta och peppra dem på båda sidorna.
4. Tillsätt saffran i vinet och låt det dra en stund.
5. Bryn kycklingbitarna på båda sidorna i grytan. När de fått tillräckligt med färg plockar du upp dem från grytan och tar bort överlopps olja. Kvar skall det bli ca 2 msk av oljan.
6. Stek löken och vitlöken i den resterande oljan i grytan
7. tillsätt tomatbitarna och stek dem för en stund, rör om så att det inte blir bränt
8. Tillsätt vinet med saffranet och låt vinet nästan avdunsta helt
9. Tillsätt riset, buljongen, oliverna och lagerbladen. Stick ner kycklinglåren i grytan, sätt locket på och sätt in hela grytan i ugnen i ca 30-45 minuter.
10. Rör om nu och då under tiden grytan är i ugnen.
11. När så gott som all vätska absorberats av riset tar du ut grytan och låter den stå i ca 10 minuter innan servering.

Snygg servett!

Kommentarer

Populära inlägg