Drömtårta

Mamma gjorde ofta drömtårta när jag ännu bodde hemma. Kommer ihåg att det var viktigt att den inte skulle spricka när man rullade ihop den. På grund av smörmängden i fyllningen har jag ofta valt bort den när det kommit till att välja något att baka. Idag gav jag dock med mig och rörde ihop en drömtårta. Skall ju trots allt inte klämma i mig hela tårtan på egen hand, lite smör kan inte skada.

Eftersom fyllningen består av smör, florsocker och en äggula, tänkte jag att den kanske blir lite "lättare" i konsistensen och jag även använder äggvitan. Vispade därför upp den till en marängmassa och blandade ner den i smörblandningen. Det såg ut att gå bra och konsistensen blev kanske en aning fluffigare än normalt. På dethär sättet fick jag även användning av äggvitan, annars snurrar den runt i kylskåpet tills jag en dag kommer till att den är för gammal och slänger bort den. Det slängs redan nu på tok för mycket mat i soporna, både från hushåll, butiker och restauranger. Om ingredienserna inte är i perfekt skick eller om minst hållbara datumet gått ut så slänger man det för lätt. Lova att försöka slänga så lite mat som möjligt, de mesta går att rädda på ett eller annat sätt, utan att riskera att man insjuknar i tex. matförgiftning.

Orginalreceptet HÄR

Ingredienser
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver

Fyllning
100 gr smör rumstempererat
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 äggvita vispad till marängmassa
Lite mörk blockchoklad

Instruktioner:
1. Värm ugnen till 250 grader.
2. Använd en plåt som är ca 30x40 cm stor. Klä den med bakplåtspapper.
3. Sikta mjölet, kakaopulvret och bakpulvret. Bland ihop dem.
4. Vispa ägg och socker vitt och poröst
5. Rör ner mjölblandningen i smeten.
6. Bred ut smeten på plåten och grädda i ugnen i 5 minuter
7. Strö socker på ytan av kakan och sätt sedan ett bakplåtspapper på. Ta en annan plåt och sätt den ovanpå bakplåtspappret och sedan vippar du runt det hela så att kakan blir vänd.
8. Låt kakan svalna.
9. Blanda alla ingredienser till fyllningen förutom äggvitan som du vispar till marängmassa.
10. Blanda sedan ihop dessa två försiktigt.
11. När kakan kallnat brer du på fyllningen jämnt, river på lite av blockchokladen och rullar sedan ihop rulltårtan. Låt den stå kallt i någon timme innan servering så jämnar smakerna ut sig och den blir saftigare.
12. Skär upp med tandad kniv och avnjut den tillsammans med en kopp gott kaffe eller te.
Hälsningar till mamma!



Kommentarer

Populära inlägg