Köttpiroger

I vår familj gillar vi köttpiroger. Det har vi alltid gjort. De går åt som sådana med endast lite ketchup och senap eller ordentligt fyllda med kokt knackis, gurksallad och sprölök. Ibland fyller vi dem på samma sätt som de gör i östra Finland. Med en ordentlig skiva rökt skinka och ett kokt ägg, plus ketchup och senap såklart! Bor man utomlands är det svårt att få tag på köttpiroger, som tur är det ganska lätt att göra dem själv, och jag lovar, de smakar bättre än de du köper i butiken.

Ingredienser för 12 stora köttpiroger
Deg:
6 dl mjölk
1 påse torrjäst
2 msk solrosolja
2 msk socker
1 msk salt
11 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
Fyllning:
300 gr maletkött av nöt
200 gr maletkött av gris
1 gul lök
1 vitök
2 dl kokt risottoris
1/2 dl grädde
2 tsk fond eller köttbuljong
salt och peppar
För frittering:
1 liter solrosolja

Instruktioner:
1. Blanda ihop alla ingredienser för degen i en degbunke. Låt hushållsmaskinen knåda degen i ca 10 minuter. Degen skall bli blank och slät.
2. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme till dubbelstorlek. 
3. Under tiden blandar du ihop fyllningen. Koka riset helst redan dagen innan och förvara det i kylskåpet. Stek maletköttet, löken och vitlöken i en stekpanna. När köttet fått färg tillsätter du riset och fonden och rör om. Häll på grädden och blanda om. Salta och peppra. Låt fyllningen kallna.
4. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut stora runda plattor av dem (ca 15 cm i diameter).
5. Fyll rundlarna med ca 2 msk fyllning och vik över halva delen av rundeln och slut pirogen. Om din deg inte är tillräckligt fuktig för att fastna, kan du även pensla lite vatten på rundeln innan du sluter den till en halvmåne.
6. Låt pirogerna jäsa i ca en halv till 1 timme.
7. Fyll en tjockbottnad kastrull med 1 liter olja. Värm upp oljan till 180 grader. (Håll ett passande lock nära tillhanda ifall oljan fattar eld. Du släcker det i såfall med locket, ALDRIG med vatten! Häller du vatten på oljan, sprider sig elden ännu mer.)
8. Frittera pirogerna i ca 1-2 minuter per sida, ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
9. När pirogerna svalnat lite kan du fylla dem med favorit fyllningen. Servera med ett glas kall mjölk eller ett glas öl.






Kommentarer

Populära inlägg