Frukostsemla gjord på havregrynsgröt
Knåda ordentligt helst i en hushållsmaskin och tillsätt mjöl försiktigt, helst en halv deciliter per gång och i slutet max 1 msk per gång. Det är svårt att ge ett exakt mått för mjölmängden, det beror mycket på hur mycket grötrest du har till förfogande.
För 16 medelstora semlor
2-3 dl grötrest
2,5 dl mjölk
1 påse torrjäst (7 gr)
30 gr rumstempererat smör
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 msk linfrö
8-10 dl vetemjöl
Vallmo och semsamfrö
en skvätt mjölk till pensling
1. Mät upp alla torra ingredienser i en degskål.
2. Värm upp mjölken till max 42 grader
3. Häll mjölken på de torra ingredienserna och börja knåda med maskinen
4. Knåda i ca 10 minuter och tillsätt resten av mjölet efter hand, i små mängder.
5. Till sist tillsätter du det rumsvarma smöret. Knådar tills du får en slät och blank deg.
6. Låt degen jäsa i ca. 1 timme, baka ut till semlor och sätt på plåt.
7. Låt semlorna jäsa till dubbelstorlek, pensla dem sedan med lite mjölk och strö över vallmo och semsamfrön.
8. Grädda i ugnen 220 grader tills semlorna får fin färg, ca 10 minuter.
9. Låt semlorna svala och ät dem med en klick smör och en skiva ost, skinka el. dyl på.
![]() |
En kopp grönt te och en fylld frukostsemla |
![]() |
Nyss uttagna ur ugnen |
Kommentarer
Skicka en kommentar