Frukostsemla gjord på havregrynsgröt

Av någon konstig anledning brukar det alltid bli kvar en trist rest av havregrynsgröt när vi har det till frukost. För det mesta slänger jag bort det, men ibland brukar jag slänga resten i en semledeg. Så även denna gång.
Knåda ordentligt helst i en hushållsmaskin och tillsätt mjöl försiktigt, helst en halv deciliter per gång och i slutet max 1 msk per gång. Det är svårt att ge ett exakt mått för mjölmängden, det beror mycket på hur mycket grötrest du har till förfogande.

För 16 medelstora semlor
2-3 dl grötrest
2,5 dl mjölk
1 påse torrjäst (7 gr)
30 gr rumstempererat smör
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1 msk linfrö
8-10 dl vetemjöl
Vallmo och semsamfrö
en skvätt mjölk till pensling

1. Mät upp alla torra ingredienser i en degskål.
2. Värm upp mjölken till max 42 grader
3. Häll mjölken på de torra ingredienserna och börja knåda med maskinen
4. Knåda i ca 10 minuter och tillsätt resten av mjölet efter hand, i små mängder.
5. Till sist tillsätter du det rumsvarma smöret. Knådar tills du får en slät och blank deg.
6. Låt degen jäsa i ca. 1 timme, baka ut till semlor och sätt på plåt.
7. Låt semlorna jäsa till dubbelstorlek, pensla dem sedan med lite mjölk och strö över vallmo och semsamfrön.
8. Grädda i ugnen 220 grader tills semlorna får fin färg, ca 10 minuter.
9. Låt semlorna svala och ät dem med en klick smör och en skiva ost, skinka el. dyl på.

En kopp grönt te och en fylld frukostsemla


Nyss uttagna ur ugnen






















Kommentarer

Populära inlägg