Eclairs
Har flere gånger tänkt att jag skall baka Eclairs, men av någon konstig anledning har det inte blivit av. Vet inte varför, de är inte svåra att baka och de är ett billigt sätt att ta sig till Frankrike för några minuter i allafall. Stäng ögonen och du kan fantisera att du sitter på en terrass till en bistro. Du har beställt in en café au lait och en choklad klädd eclair fylld med ljuvlig vanligkräm. Bon appétit! Délicieux.
Receptet jag gick efter är från Laura Vitale, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/eclairs/
Du kan välja olika fyllningar och glasyrer. Mokkaglasyr och mokkafyllning är en av mina favoriter. Det lönar sig att göra vaniljkrämen själv, har du bråttom går det att använda vaniljkräm på påse, men smaken blir inte nära på så god som den hemgjorda.
Ingredienser för ca 12 st eclairs
Degen:
2,5 dl
vatten
2,5 dl
vetemjöl
1/2 tsk
salt
125 gr
osaltat smör
4 ägg
(rumstempererade)
Vaniljkräm:
6 dl mjölk
0,75 dl Maizena
0,75 dl
strösocker
4 ägg gulor
1 tsk
vanilj äkta
1 nypa salt
Glasyr:
120 gr blockchoklad
0,75 dl grädde
Instruktioner:
Börja med
att göra krämen:
1) Lägg alla
ingredienser för krämen i en kastrull och vispa ihop dem.
2) Placera
kastrullen på spisen på mellan värme och låt krämen koka upp medan du hela
tiden rör om den. Det kommer inte att ta länge innan den börjar tjockna. När
krämen är tillräckligt tjock häller du över den i en skål och täcker krämen med
plastfolie. Se till att plastfolien komme direkt på själva krämen, detta
hindrar att det bildas ett „skinn“ på krämen. Placera skålen i kylskåpet och
låt krämen kallna ordentligt.
Degen:
3) Värm ugnen
till 225 grader
4) Täck två
plåtar med bakplåtspapper och sätt dem till sidan
5) Lägg
vatten, smör och salt i en kastrull och låt det koka upp. Smöret skall smälta.
När vattnet kokat upp drar du kastrullen från plattan och tillsätter
vetemjölet. Rör om väl med en träsked tills vetemjölet är inblandat. Var inte orolig, just nu ser degen bara
märklig ut, men det skall den göra också.
6) Sätt
kastrullen tillbaka på plattan på mellanvärme och rör om degen konstant i ca 2
minuter. När degen formar sig lätt till en boll och släpper från kanterna är
det dags att ta bort den från plattan.
7) Med
hjälp av en köksmaskin eller med en handvisp vispas sedan äggen ett i taget ner
i den ännu varma degen, vispa tills du får en fin jämn smet.
8) Fyll en
engångs spritspåse med smeten och spritsa ut lagom långa stänger på
bakplåtspappret. Lämna plats
mellan stängerna så det finns utrymme för dem att puffa upp.
9) Pensla eller
spruta längderna med lite vatten och baka dem i 10 minuter i 225 grader, sänk sedan
temperature till 180 grader och fortsätt baka dem i 20-25 minuter tills de får
en gyllene färg. Direkt när du tagit ut dem ur ugnen kann du sticka ett hål i
kortändorna för att få överlopps ånga att komma ut. Lägg upp stängerna på ett
galler för att kallna helt.
Glasyren:
10) Koka upp
grädden till kokningspunkten. Du ser när det börjar bubbla lite runt kanterna i
kastrullen.
11) Häll den heta
grädden över blockchokladen som du hackat i mindre bitar. Låt grädden smälta
blockchokladen i några minuter, rör sedan om tills du har en glansig fin
chokladglasyr.
12) Innan
servering tar du en spritspåse och fyller den med vaniljkrämen som du sedan
sprutar in i de bakade längderna. Alternativt kan du skära upp dem på längden
och spruta ut krämen på nedre halvan. Doppa sedan toppen av eclairen i glasyren.
13) Låt
glasyren sätta sig lite innan servering.
Degen blir till i kastrullen |
Vaniljkrämen är klar |
Nu tillsätts äggen ett i taget medan degen rörs om hela tiden |
Eclairsena utspritsade på bakplåtspapper |
Hackad choklad till glasyren |
Häll på den heta grädden och låt den smälta chokladen i några minuter. Rör sedan om tills glasyren blir blank och slät |
Nu är de färdig gräddade och svalnar av på ett galler. |
Skär av dem på mitten, fyll nedre halvan med vaniljkräm och doppa den övre delen i glasyren. |
En kopp kaffe, två vaniljfyllda Eclairs och ett glas Gran Marniere, det är inte helt fel! |
Kommentarer
Skicka en kommentar