Eclairs

Har flere gånger tänkt att jag skall baka Eclairs, men av någon konstig anledning har det inte blivit av. Vet inte varför, de är inte svåra att baka och de är ett billigt sätt att ta sig till Frankrike för några minuter i allafall. Stäng ögonen och du kan fantisera att du sitter på en terrass till en bistro. Du har beställt in en café au lait och en choklad klädd eclair fylld med ljuvlig vanligkräm. Bon appétit! Délicieux.

Receptet jag gick efter är från Laura Vitale, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/eclairs/
Du kan välja olika fyllningar och glasyrer. Mokkaglasyr och mokkafyllning är en av mina favoriter. Det lönar sig att göra vaniljkrämen själv, har du bråttom går det att använda vaniljkräm på påse, men smaken blir inte nära på så god som den hemgjorda.


Ingredienser för ca 12 st eclairs 
Degen: 
2,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125 gr osaltat smör
4 ägg (rumstempererade)

Vaniljkräm:
6 dl mjölk
0,75 dl  Maizena
0,75 dl strösocker
4 ägg gulor
1 tsk vanilj äkta
1 nypa salt

Glasyr:
120 gr blockchoklad
0,75 dl grädde


Instruktioner:
Börja med att göra krämen:

1) Lägg alla ingredienser för krämen i en kastrull och vispa ihop dem.

2) Placera kastrullen på spisen på mellan värme och låt krämen koka upp medan du hela tiden rör om den. Det kommer inte att ta länge innan den börjar tjockna. När krämen är tillräckligt tjock häller du över den i en skål och täcker krämen med plastfolie. Se till att plastfolien komme direkt på själva krämen, detta hindrar att det bildas ett „skinn“ på krämen. Placera skålen i kylskåpet och låt krämen kallna ordentligt.

Degen:

3) Värm ugnen till 225 grader

4) Täck två plåtar med bakplåtspapper och sätt dem till sidan

5) Lägg vatten, smör och salt i en kastrull och låt det koka upp. Smöret skall smälta. När vattnet kokat upp drar du kastrullen från plattan och tillsätter vetemjölet. Rör om väl med en träsked tills vetemjölet är inblandat. Var inte orolig, just nu ser degen bara märklig ut, men det skall den göra också.

6) Sätt kastrullen tillbaka på plattan på mellanvärme och rör om degen konstant i ca 2 minuter. När degen formar sig lätt till en boll och släpper från kanterna är det dags att ta bort den från plattan.

7) Med hjälp av en köksmaskin eller med en handvisp vispas sedan äggen ett i taget ner i den ännu varma degen, vispa tills du får en fin jämn smet.

8) Fyll en engångs spritspåse med smeten och spritsa ut lagom långa stänger på bakplåtspappret. Lämna plats mellan stängerna så det finns utrymme för dem att puffa upp.
9) Pensla eller spruta längderna med lite vatten och baka dem i 10 minuter i 225 grader, sänk sedan temperature till 180 grader och fortsätt baka dem i 20-25 minuter tills de får en gyllene färg. Direkt när du tagit ut dem ur ugnen kann du sticka ett hål i kortändorna för att få överlopps ånga att komma ut. Lägg upp stängerna på ett galler för att kallna helt.

Glasyren:

10) Koka upp grädden till kokningspunkten. Du ser när det börjar bubbla lite runt kanterna i kastrullen.

11) Häll den heta grädden över blockchokladen som du hackat i mindre bitar. Låt grädden smälta blockchokladen i några minuter, rör sedan om tills du har en glansig fin chokladglasyr.

12) Innan servering tar du en spritspåse och fyller den med vaniljkrämen som du sedan sprutar in i de bakade längderna. Alternativt kan du skära upp dem på längden och spruta ut krämen på nedre halvan. Doppa sedan toppen av eclairen i glasyren.

13) Låt glasyren sätta sig lite innan servering.


Degen blir till i kastrullen


Vaniljkrämen är klar

Nu tillsätts äggen ett i taget medan degen rörs om hela tiden

Eclairsena utspritsade på bakplåtspapper

Hackad choklad till glasyren

Häll på den heta grädden och låt den smälta chokladen i
några minuter.
Rör sedan om tills glasyren blir blank och slät


Nu är de färdig gräddade och svalnar av på ett galler.

Skär av dem på mitten, fyll nedre halvan med vaniljkräm och
doppa den övre delen i glasyren.

En kopp kaffe, två vaniljfyllda Eclairs och ett glas
Gran Marniere, det är inte helt fel!

Kommentarer

Populära inlägg