Pasta Arrabiata

Dags att bunkra upp. Tomatsås har stor åtgång i vårt hushåll. Det är en sås som kan användas till så mycket. Koka en sats pasta och rör ner såsen, riv på Parmesan- eller Pecorinoost och du har en måltid. Så gott!
Släng såsen i lasagnen, använd den som dippsås till friterade risottobollar, använd den som pizzasås osv. osv.

Det lönar sig att koka en större mängd på en gång när man ändå kör igång, såsen går utmärkt att frysa och smakar mycket bättre än butikens tomatsås på burk.

Idag valde jag att göra en lite "hetare" tomatsås,  - sås Arrabiata som innehåller chili. Tycker du om stark chilismak slänger du i rejält med chili, är du lite moderatare tar du mindre, du bestämmer helt själv. I receptet nedan använde jag 2 hela chilifrukter och det blev inte för starkt utan gav just den rätta sparken åt såsen, som tar den till en ny nivå. I mitt recept har jag valt att använda 2 olika sorter av konserverad tomat och soltorkade tomater från Milano. Såsen går bra att göra även utan soltorkade tomater och endast helt vanlig tomatkross på burk.


Ingredienser:
3 brk krossad tomat
2 brk hela tomater i tomatsaft
2 brk vatten
1 stor näve soltorkade tomater
3 msk olivolja
1/2 lök hackad
4 vitlöksklyftor hackade
1 msk italiensk örtblandning
2 hela chilin utan frön
1 bunt fin hackad persilja eller basilika
salt, socker och peppar

Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt lök, vitlök och chili. Låt fräsa en stund i pannan och rör om. Sänk värmen så att löken och chilin inte bränns. Det är inte meningen att löken skall ta färg utan endast bli lite genomskinlig. Tillsätt italiensk örtblandning och de soltorkade tomaterna och rör om. Tillsätt tomatkrossen. Jag valde att mixa de hela tomaterna i tomatsaft i en mixer, så de blev helt slätt, men det går bra att slänga i dem som de är också, de kokar nog sönder. Tillsätt vatten, salt och peppar och en gnutta socker, rör om. Låt puttra på medium till svag värme i 15-30 minuter. Till slut tillsätter du de färska örterna persilja eller basilika, rör om en gång och så tar du bort kastrullen från värmen. Nu är såsen klar. Du kan välja att servera den genast eller att frysa in den i engångs portioner tex.







Kommentarer

Populära inlägg